Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

De 'magische' Nottebohmzaal in Antwerpen

kunst & cultuur

wo 8 jul. - 8:55

Sinds kort kan je je in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Harry Potter wanen, want de Nottebohmzaal, die sinds kort voor publiek is opengesteld, zou er recht uit de magische films kunnen komen.
De Nottebohmzaal

Sinds 1936 doet de Nottebohmzaal dienst als historische bibliotheekruimte en is ze slechts in uitzonderlijke gevallen geopend voor het brede publiek. Maar deze zomer komt daar verandering in. De Nottebohmzaal zwaait zijn deuren enkele dagen per week open. Reden? Een grote belangstelling voor de 'magische' zaal. Directrice van de Erfgoedbibliotheek An Renard: "Als je binnenstapt, is het alsof je rechtstreeks de geschiedenis ingaat. Hoge plafonds, krakende vloeren en duizenden boeken, die je bovendien kan ruiken.  Daar worden mensen stil van. Het geeft hen een nostaligisch gevoel, zeker in de digitale tijden waarin we nu leven. Kinderen vergelijken de Nottebohmzaal al snel met Harry Potter."

De Nottebohmzaal geeft 1,5 miljoen boeken prijs, waarvan er steeds een aantal worden uitgelicht in een actueel thema. Op dit moment is dat Congo. Daarnaast zijn er een aantal historische stukken te zien, zoals een Egyptische dodenpapyrus en de globes van Blaeu. Voor Renard is dat nog niet alles wat de zaal te bieden heeft. "Tijdens een rondleiding wordt niet alleen stil gestaan bij wat er te zien is, maar vertelt de gids ook de geschiedenis van de bibliotheek."

En die geschiedenis begint bij de persoon naar wie de zaal vernoemd is. "Dat is Oscar Nottebohm, een Duitse handelaar die in de negentiende eeuw in Antwerpen ging wonen. Hij wilde iets terugdoen voor de stad, dus schonk hij een deel van zijn erfenis aan de Erfgoedbibliotheek, waarmee die haar pronkzaal in de jaren 30 inrichtte. Als dank voor de gulle gift werd de zaal naar de mecenas vernoemd."

De Nottebohmzaal is de hele zomer geopend van woensdag tot vrijdag. Reserveren is verplicht. Meer info vind je op de website van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Herbeluister hieronder het gesprek met An Renard over de Nottebohmzaal:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet