Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Mariacyclus van Theodoor Van Loon

kunst & cultuur

di 18 jul. - 0:24

Op haar ronde door Vlaanderen, op zoek naar kunstwerken die zich nog op hun oorspronkelijke plek bevinden, trok Sara Debroey naar het beroemde bedevaartsoord van Scherpenheuvel. De schilder Theodoor van Loon schilderde voor de Onze-Lieve Vrouwbasiliek de ‘Mariacyclus’.

Theodoor Van Loon was een tijdgenoot van Rubens en zijn naam en reputatie zijn in de loop van de tijd overschaduwd geraakt door die van Rubens. Nochtans was Van Loon tijdens zijn leven een succesvol schilder die werkte in de traditie van Caravaggio. Minder theatraal en barok dan Rubens en met meer zin voor naturalistische details.  

Voor de basiliek in Scherpenheuvel ontwierp Theodoor Van Loon een hele cyclus van schilderijen met als thema het leven van Maria. De opdracht hiervoor kwam van de architect van de basiliek, Wenceslas Cobergher. 

Sabine Van Sprang, die wetenschappelijk medewerker is aan de Koninkljke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, leidde Sara rond in de basiliek van Scherpenheuvel. Zij is momenteel volop bezig met de voorbereiding van een grote tentoonstelling rond Theodoor Van Loon die in het najaar van 2018 te zien zal zijn in Bozar in Brussel. Ze ontmoetten er ook Michaël Hanne, de archivaris van het bedevaartsoord, die nog een bijzondere ontdekking deed. 

Hieronder kan u de reportage over de Mariacyclus van schilder Theodoor Van Loon,  in de basiliek van Scherpenheuvel, beluisteren.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet