Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

De sleutelplaten van Balder Dendievel

Balder Dendievel

de twintigers

di 14 mrt. - 2:49

Music Matters nodigt elke week een gast uit om vier sleutelplaten voor te stellen die om welke reden dan ook belangrijk zijn in hun leven en carrière. Deze week kiest onze vierde Twintiger Balder Dendievel (20) vier sleutelplaten uit. De Brugse hoboïst is ondanks zijn jonge leeftijd al een welbekende naam in het Belgische muzieklandschap. Balder studeert aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn waar hij les krijgt van Dominik Wollenweber en Antje Thierbach. Daarnaast is hij veelzijdig actief als solist en orkest- en kamermusicus, op zowel moderne als historische hobo.
Balder Dendievel

1. Het belang van de eerste leerkracht

Balder Dendievel studeert tegenwoordig in Berlijn, maar spreekt nog vol bewondering over zijn vroegere leraar, hoboïst Luk Nielandt. Dendievel noemt Nielandt een "operazanger op de hobo", maar ook als pedagoog betekent Nielandt veel voor hem. "Hij was en is een vaste vertrouwenspersoon voor zijn leerlingen, een rots in de branding."

Robert Schumann - Drie romances, op.94 (voor hobo en piano)
Luk Nielandt (hobo) Jan Michiels (piano)

2. De herinnering achter Sibelius

Toevallig volgde Balder enkele jaren geleden een repetitie mee van het orkest van De Munt. Het orkest repeteerde toen de vijfde symfonie van Sibelius, onder leiding van dirigent Kazushi Ono. "Ono's manier van werken was magnifiek. Zijn complete overgave aan de muziek had heel veel invloed op mij. Sibelius herinnert me dus elke keer aan die ervaring." 

Jean Sibelius - Symfonie nr.5 in Es, op.82: 3.Allegro molto - Largamente assai
Minnesota Orchestra o.l.v. Osmo Vänskä

3. Themamuziek van Albatros

Vandaag stelt Balder Dendievel geen klassiek voor, maar muziek uit een van zijn favoriete series van eigen bodem: Albatros. De combinatie van serieuze thema's, humor en prachtige muziek maken van de serie een totaalplaatje voor de Twintiger. Balder verblijft momenteel in Berlijn. Gelukkig kan deze typisch Vlaamse serie zijn heimwee naar onze streken wat binnen de perken houden.

Pieter Van Dessel, Lennert Coorevits - Albatros
Albatros / VRT MZK / Sonhouse Records /

4. Wim Henderickx & I SOLISTI

Balder Dendievel is één van de NextGeneration Artists van blazerscollectief I Solisti en maakt eigen voorstellingen met als coach Frederik Neyrinck. Zoals zovele mensen die hem gekend hebben koestert hoboïst en Twintiger Balder ook mooie herinneringen aan de warmte van componist Wim Henderickx. Zijn artistiek vakmanschap, menselijkheid en zijn 'zijn' blijven een groot voorbeeld voor Balder. Als laatste sleutelplaat wilde hij dan ook Wim Henderickx en I Solisti laten horen. 

Wim Henderickx - Mysterium (voor tien blaasinstrumenten): 1.Creation
I Solisti

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet