Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

De sleutelplaten van Imre De Cauter

de twintigers

imre de cauter

do 2 mrt. - 11:31

Music Matters nodigt elke week een gast uit om vier sleutelplaten te kiezen die om welke reden dan ook belangrijk waren in hun leven en carrière. Deze week is het de beurt aan de tweede Twintiger: celliste Imre De Cauter (22). Slechts een maand geleden bracht ze het album Sketches for Francis (Icarus records) uit met Matthias Dewilde, waarmee ze het duo Matterhorn Well vormt. 2023 is een druk jaar voor Imre, want ze brengt nog een album uit, ditmaal met haar vader Myrddin. Zwaluwe zal vanaf mei 2023 te beluisteren zijn. Ontdek de sleutelplaten van Imre De Cauter van maandag tot en met donderdag bij Music Matters.
Imre De Cauter

1. Filmmuziek: There Will Be Blood

Toen Imre zes jaar geleden de film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson voor de eerste keer zag, ging er een wereld voor haar open. Filmcomponist Jonny Greenwood (ook bekend van 'We Need to Talk About Kevin') blies Imre omver door de eigenheid die in zijn composities schuilt, op een niveau dat Imre ooit zelf hoopt te bereiken. "De muziek is zodanig sterk dat hij meer wordt dan een begeleiding, en muziek en beeld vloeien moeiteloos in elkaar over." 

Jonny Greenwood - Oil
Emperor String Quartet

2. Dagelijkse Kost: De Suites van Bach

De enige klassieke werken die Imre nog op haar cello speelt zijn de suites van Bach. Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad werkt het kalmerend om er haar dagelijks een uur of twee mee bezig te houden. "Ik droom ervan de suites ooit te kunnen opnemen."

Johann Sebastian Bach - Suite voor cello nr.5 in c, BWV 1011: 1.Prelude (Adagio - Allegro moderato)
Pablo Casals (cello)

3. Zachtjes wakker worden op vakantie

Als derde sleutelplaat kiest Twintiger Imre De Cauter voor 'Nocturne suite part 2' uit het album On the Streets of New York van Moondog. Toen Imres vriend het nummer op een warme ochtend op vakantie opzette om wakker te worden voelde de muziek haar erg vertrouwd aan. Ze dacht aanvankelijk dat haar vader, die ook voor strijkers schrijft, de muziek gecomponeerd had. Het leek alsof ze deze muziek altijd al kende: Moondog biedt haar troost en hoop.

Louis Hardin - Nocturne Suite Part 2
Moondog

4. Lichte, sferische jazz die tegen ambient aanleunt

Iemand die Twintiger Imre De Cauter zeker inspireert en beïnvloedt in haar muzikale pad is de Amerikaanse jazztrompetist John Hassel. Imre beschrijft zijn muziek als lichte, sferische jazz die tegen ambient aanleunt. Muziek die niet binnen één genre valt. "Dat vind ik net fijn. Hassel's muziek is ook tijdloos: mooi als je dat als componist kan bereiken."

John Hassel - Last Night The Moon Came
Jon Hassell (trompet) Kheir Eddine M'Kachiche (viool) Peter Freeman (contrabas) Jan Bang (sampler) Rick Cox (gitaar/strijkerssectie) Thomas Newman (strijkerssectie) Jamie Muhoberac (klavier/drums)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet