Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

De sleutelplaten van Mark Delaere

do 25 mei - 11:49

Music Matters nodigt elke week een gast uit om vier sleutelplaten te kiezen die om welke reden dan ook belangrijk waren in hun leven en carrière. Deze week is het de beurt aan professor in de musicologie en Goeyvaerts-kenner Mark Delaere. Op 8 juni zou de intussen overleden componist Karel Goeyvaerts 100 kaarsjes mogen uitblazen. Als specialist van 20ste-eeuwse muziek brengt Mark Delaere zijn kennis mee naar de studio om te vertellen over wat Goeyvaerts juist zo interessant maakte. Bovendien gaat hij na een lange carrière als professor in de musicologie aan de KU Leuven op pensioen. Zijn carrière is er eentje om met trots op terug te kijken, hoewel hij nog steeds actief zal blijven in de musicologie. Naar aanleiding van Goeyvaerts 100ste verjaardag kiest Mark Delaere deze week zijn sleutelplaten in Music Matters.
Mark Delaere

Ode aan Walter Boeykens

Mark Delaere studeerde, na zijn studie musicologie, ook klarinet bij Walter Boeykens aan het Conservatorium van Antwerpen. Mark Delaere beschrijft Boeykens als een uitzonderlijk pedagoog en een inspirerend voorbeeld. 'Kunst is iets wat op een intuïtieve manier moet kunnen overgebracht worden. Daar was Walter Boeykens een meester in.'

Jean Françaix - Concerto voor klarinet en orkest: 4.Allegrissimo
Walter Boeykens (klarinet) Symfonieorkest Van De BRT o.l.v. Mendi Rodan

Shakespeare aan de Schelde

Vandaag kiest Mark Delaere in zijn sleutelplaten zowel voor Wannes Van de Velde als voor fluitist en componist Walter Heynen. Walter Heynen was één van de vaste musici van Van de Velde en Mark's leraar samenspel aan de muziekacademie van Schoten. 

Wannes Van de Velde, Walter Heynen - Ketter Onder De Maan
Wannes Van de Velde, Walter Poppeliers - Theater Zonder Poos
Wannes Van de Velde (zang gitaar)

Stimmung van Karl-Heinz Stockhausen

Professor in de musicologie Mark Delaere is kenner van het oeuvre van de Belgische componist Goeyvaerts en bestudeerde de briefwisseling tussen Karel Goeyvaerts en de invloedrijke Duitse componist Karl-Heinz Stockhausen. Als derde sleutelplaat koos Delaere voor Stimmung, een van de meest iconische werken van Stockhausen. Werk van Karel Goeyvaerts komt donderdag (8 juni) aan bod, op wat zijn 100ste verjaardag zou zijn geweest.

Karl-Heinz Stockhausen - uit Stimmung ("Kopenhagenversie" (2006) van Paul Hillier voor zes a-capella stemmen en Sound Diffusion)
Theatre of Voices o.l.v. Paul Hillier

100 jaar Goeyvaerts

Als laatste sleutelplaat kiest Mark Delaere vandaag, de dag waarop Karel Goeyvaerts 100 jaar geworden zou zijn, voor zijn magnum opus 'Aquarius'. Naast componist en pionier in seriële muziek, was Goevyaerts ook een zeer gewaardeerd collega van Mark Delaere. Hij beschrijft Goeyvaerts als een genereuze, hartelijke man die openstond voor elke esthetiek en voor alle mogelijke stijlen. 'Aquarius drukt de verwachting uit naar een betere maatschappij. Dat is iets waar wij de dag van vandaag nog naar verlangen: in dat opzicht is Aquarius dus nog steeds actueel.'

Karel Goeyvaerts - Aquarius (voor 16 solisten en orkest)
Koninklijk Filharmonisch Orkest Van Vlaanderen o.l.v. Grant Llewellyn

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet