Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

De sleutelplaten van Paul Van Nevel

blijf verwonderd!

ma 11 okt. - 6:18

Paul Van Nevel is 75, Huelgas Ensemble bestaat 50 jaar. Mooier kunnen de getallen van een verjaardagsjubileum niet zijn. Deze week staat Paul Van Nevel centraal in Maestro (op vrijdag) en in Klara Live (zaterdag). Voor Music Matters kiest hij elke dag een sleutelplaat. Welke componisten, platen of uitvoerders hebben een speciaal plekje in zijn hart?
Paul Van Nevel

Maandag

In een platenwinkel in Firenze zag Paul Van Nevel op een dag het verzameld werk van Giuseppe Martucci (1856-1909), een toen voor hem onbekende componist. Van Nevel beluisterde zijn La Canzone dei ricordi, enkele orkestliederen en toen dacht hij: "die componist heeft naar Mahler geluisterd!" Of toch omgekeerd?

Giuseppe Martucci - La Canzone dei ricordi: 1.No... svaniti non sono i sogni
Rachel Yakar (sopraan) Philharmonia Orchestra o.l.v. Francesco Davalos

Dinsdag 

Paul Van Nevel herinnert zich nog perfect de dag dat hij in aanraking kwam met het oeuvre van Béla Bartok. De passie voor Bartok is namelijk begonnen in 1958, het jaar van de wereldtentoonstelling. Op een dag was zijn familie op bezoek bij de Expo '58. Paul bleef thuis wegens een gebrek aan interesse en luisterde naar de radio, waar plotseling een compositie afspeelde die hem helemaal raakte. Hij kende de muziek niet, maar ging op zoek samen met zijn broers en zussen naar wat dit stukje muziek zou kunnen zijn. Het bleek "De houten prins" van Béla Bartok te zijn. Voor Van Nevel is Bartok de meest eerlijke componist dat er is, waar elke noot daadwerkelijk doelgericht is gekozen. 

Béla Bartok - De houten prins, BB74: Eerste dans: Molto moderato. Budapest Festival Orchestra o.l.v. Ivan Fischer.

Woensdag

Paul Van Nevel kende vooral de vocale muziek van Hugo Distler (1908-1942), een componist die soms terecht, soms ook onterecht volgens Van Nevel in de verdomhoek is gestopt. Op een dag, misschien in Duitsland, zag Van Nevel plots een groot partituurboek met een rode kaft, met een concerto van Distler. Hij kocht de partituur en een paar weken later liet hij de muziek aan goede vriend Jos Van Immerseel zien. Vele jaren later kwam er ook een opname van dat werk met Jos Van Immerseel en Anima Eterna Brugge.

Concerto voor klavecimbel en strijkorkest, op.14 (Variaties 'Ei du feiner Reiter') - Hugo Distler
Anne Galowich (klavecimbel) Anima Eterna Brugge o.l.v. Jos Van Immerseel

Donderdag

Paul Van Nevel vindt de muziek van Percy Grainger de ideale harmonieleraar. Hij luistert tot op vandaag naar zijn muziek. Alle originele partituren bevinden zich in een Folkloristisch Centrum in Londen.

Percy Grainger - The Immovable Do (The Cyphering C)
Jonathan Scott (harmonium) BBC Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Hickocx

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet