Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

De sleutelplaten van Twintiger Mathilde Wauters

blijf verwonderd!

ma 7 feb. - 11:50

Harpiste en Twintiger Mathilde Wauters zou in een ander leven tolk geworden zijn, is altijd te vinden voor de serie 'Friends' en wil wel eens een wandeling maken met componist Maurice Ravel. Welke andere componisten en composities belangrijk zijn voor Mathilde en haar leven muzikaal vormgeven, ontdek je deze week in Music Matters.
Mathilde Wauters

Geboren in Brugge in een muzikantenfamilie leerde grote zus Emma haar de eerste nootjes op harp. Daarna volgde ze les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Eline Groslot. Op 15-jarige leeftijd werd Mathilde toegelaten als ‘jong talent’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck. Ze behaalde haar Masterdiploma met grootste onderscheiding. Vervolgens perfectioneerde ze zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Isabelle Moretti, waar ze haar tweede Masterdiploma behaalde met ‘felicitaties van de jury’.

Mathilde is laureate van verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het Concours Félix Godefroid, het Concours International Martine Géliot in Parijs/Fontainebleau, de USA International Harp Competition in Bloomington, en dichter bij huis: arpeggio en Belfius Classics. Ze mocht eveneens een medaille ontvangen van de Unie van Belgische Componisten.

Deze dagen speelt ze bij de Münchner Philharmoniker als lid van de Orkestacademie. Vanaf augustus 2022 speelt ze als 'soloharp' in het Residentieorkest in Den Haag. In het voorjaar van 2022 verschijnt haar solo-album.

Maandag

Twintiger Mathilde Wauters kiest elke dag deze week een stuk muziek dat de richting van haar carrière mee bepaald heeft. Als eerste sleutelplaat kiest ze voor La Danse des Sylphes van Félix Godefroid, een Belgische harpist en componist die vooral in Frankrijk actief was. Dit werk leerde ze kennen op 10-jarige leeftijd, toen Mathilde deelnam aan de Godefroid wedstrijd, de harpwedstrijd die naar hem vernoemd is. Mathilde was danig onder de indruk van dit virtuoze La Danse des Sylphes, dat het opgelegde werk was in een andere categorie. Als prille tiener nam ze zich voor dit werk ook te vertolken. Die belofte maakte Mathilde helemaal waar: binnenkort verschijnt haar vertolking op haar solo-album, dat dankzij vzw SWUK uitkomt in het voorjaar van 2022.

Félix Godefroid - La Danse des Sylphes
Mathilde Wauters (harp)

Dinsdag

Als tweede sleutelplaat kiest Mathilde Wauters voor het Concerto voor orkest van de Hongaarse componist en etnomusicoloog Béla Bartók. Ze leerde het werk kennen tijdens haar opleiding aan het Conservatorium van Parijs in het studentenorkest met de directieklas van Alain Altinoglu. Met dit werk ontdekte ze voor het eerste een grote passie als orkestmuzikant. 

Béla Bartók - Concerto voor orkest
Mathilde Wauters (harp)

Woensdag

Voor haar derde sleutelplaat slaat Mathilde Wauters een nieuw pad in met het lied Black Coffee van Ella Fitzgerald. Als tiener ontdekte ze de muziek van deze Amerikaanse jazzzangeres. Weldra groeide in haar een grote fascinatie voor Ella Fitzgerald. Met haar keuze wilt Mathilde ook haar liefde voor koffie benadrukken. 

Ella Fitzgerald - Black Coffee
Mathilde Wauters (harp)

Donderdag

Als vierde en laatste sleutelplaat koos Mathilde Wauters voor de eerste Spaanse dans uit La Vida Breve van Manuel de Falla, een Spaanse componist. Dit stuk was voor Mathilde maandenlang haar 'slaapliedje' toen haar oudste zus het werk op viool 's avonds leerde spelen en jonge Mathilde al in bed lag.

Manuel de Falla - eerste Spaanse dans uit La Vida Breve
Mathilde Wauters (harp)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet