Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De sporen van Claus

blijf verwonderd!

ma 5 mrt. - 6:54

Tien jaar geleden overleed Hugo Claus. Op 19 maart 2008 stierf hij 'de goede dood', euthanasie. Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Klara brengt met een driedelige radioreeks hulde aan de grootste schrijver van Vlaanderen.

Hugo Claus wordt geboren op 5 april 1929 in Brugge. Zijn jeugd brengt hij door in de kostschool van het Pensionat Saint-Joseph, bij de nonnen van Aalbeke. Vader is ondertussen een drukkerij begonnen in Kortrijk. Als Claus tien jaar is, maakt Europa zich op voor een nieuwe oorlog. Het gezin flirt met de collaboratie en de puber is van heel dichtbij getuige van de bombardementen op de stad. Op de persen van de drukkerij van zijn vader wordt zijn allereerste dichtbundel gedrukt. Begin jaren ‘50 vertrekt Hugo Claus naar Parijs. Vanaf dan leest zijn eigen leven als een roman.

Hoe zullen we ons Claus herinneren? Als schrijver die bleef worstelen met het Vlaamse Roomse leven en de oorlog? Als BV die graag tegen heilige huisjes schopte? Als po√ęzievernieuwer? Als schilderende theatermaker? Als bon vivant die van Franse kaas hield en graag scrabble speelde? Als de man van Sylvia Kristel? Of als mens die om euthanasie vroeg?

In ‘De sporen van Claus’ praten we met mensen die Claus van heel dichtbij gekend hebben. En onderzoekers die zijn werk letterlijk binnenstebuiten hebben gedraaid. En we laten hem natuurlijk ook zelf aan het woord. Claus werd groot met de opkomst van radio en televisie. In het VRT-archief zit een schat aan originele fragmenten.

We willen Claus ook opnieuw laten horen. Opnieuw, zoals in ‘nog eens’ en ‘met nieuwe oren’. Wat heeft hij vandaag nog te vertellen? Jonge theatermakers gaan de uitdaging aan en lezen Claus op hun manier. Noem het hoorspelen waarbij teksten en dialogen uit zijn oeuvre komen. Met Adriaan Van Aken (het nieuwstedelijk), Simon De Vos (hetpaleis/Het Zuidelijk Toneel)  en Michael De Cock (KVS).

‘De sporen van Claus’ is een radioreeks van Kenneth Berth, Gudrun De Geyter en Wim Vangrootloon.

Luister vanaf zondag 11 maart 2018 van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be, de Klara-app en via podcast.
 

Herbeluister Vriend en vijand

Vriend en vijand was in de jaren ‘90 een bekend programma op Radio 1. Paul Jacobs praatte elke zondag met bekende Vlamingen en Nederlanders, over de mensen van invloed in hun leven. Hugo Claus was de allerlaatste gast van Vriend en vijand. In 1998 vertelde hij vrijuit over zijn katholieke grootouders, zijn ouders, Herman Teirlinck, Antonin Artaud en James Joyce. U kan de aflevering met Hugo Claus hieronder in 2 delen herbeluisteren via de audiospeler.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet