Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De sporen van Claus - Aflevering 3: De patser

blijf verwonderd!

zo 25 mrt. - 5:00

In de laatste aflevering staat de taal centraal. Vulgair, ordinair, verheven of dialect, het kreeg allemaal een plaats in het Clausiaans.

Claus probeerde in het West-Vlaams te schrijven, de klei te laten ruiken waaruit zijn eigen dialect was getrokken. En hij luisterde in Gent gewone mensen op de tram af. Alleen maar om hun manier van spreken te imiteren. Claus was een taal op zichzelf.

Daarom waren zijn laatste levensjaren zo vreselijk. De ziekte van Alzheimer sloeg ongenadig toe. Zijn taal brokkelde woord voor woord af. Hij verloor zijn woorden, zijn taal.

Hoe zou Claus vandaag kunnen klinken? Acteur Saïd Boumazoughe (NoMoBS, Patser) en regisseur Michael De Cock (KVS) lezen het eerste hoofdstuk van De Metsiers, niet toevallig de debuutroman van Claus. En hoe! Boumazoughe en De Cock trekken Claus letterlijk naar vandaag. Geen West-Vlaams dialect meer maar de taal van de straat! “Claus was een patser, een drarrie”, zegt Boumazoughe zonder gêne. "Drarrie betekent zoveel als vriend of gast. Mensen kunnen drarrie zijn zodra ze een band hebben, los van sekse, kleur of religie. We zijn allemaal drarries bijeen."

Beluister de podcast en het hoorspel hieronder of in de Klara-app!
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet