Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: In Stilte

In Stilte

De stilte als inspiratiebron voor Didier François, nyckelharpaspeler

klassieke muziek

zo 1 nov. - 9:56

Didier François speelt nyckelharpa, hij componeert en improviseert. Voor hem zijn stilte en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden: "Als improvisator ga ik eerst in de stilte, dan lijkt het alsof de noten me toevallen", vertelt hij. Herbeluister hier gesprek dat Katleen Van Bavel met hem had tijdens In Stilte.
Didier Francois

De Belgische violist en Nyckelharpaspeler Didier François houdt van ontmoetingen. In zijn discografie (tien albums) vindt men o.a. Renaud Garcia-Fons (contrabas), de Zweedse zangeres Ulrika Boden, Lévon Minassian (doudoukspeler van Peter Gabriel) en de draailierspeler Gilles Chabenat met wie hij een dubbel-cd opnam samen met de Franse zanger Gabriel Yacoub.

Met de Italiaanse nyckelharpaspeler Marco Ambrosini nam hij de 44 vioolduo’s van Bartòk op (in herwerking voor nyckelharpa). Met zangstemmen zoals die van Neeka, Tom Theuns en Patrick Riguelle vertolkte Didier op geheel eigen wijze teksten van Wannes Van De Velde. Trilok Gurtu was te gast op de CD “Wispered Wishes” die hij maakte met jazzpianist Michel Bisceglia. Ze treden tot op vandaag regelmatig samen op.

Bovendien kruiste Didiers pad dat van Stéphane Grappelli en was hij ook solist bij de livevertoning van “Lord of the Rings”, gecomponeerd door de Amerikaanse filmcomponist Howard Shore. Met de Franse filmcomponist Armand Amar (door een César bekroond voor de muziek van “Le Concert”, film van Radu Mihaileanu) werkte hij samen aan de film- en balletmuziek voor regisseurs als Costa-Gavras (voor de films “Amen” en “Le Couperet”), Yann Arthus-Bertrand (voor de documentaire “La terre vue du ciel”). Met Trevor Morris componeerde hij de pilot van de Amerikaanse televisieserie Vikings. Sinds 2015 werkt Didier ook samen met filmcomponist Michel Bisceglia (bekroond voor de film “Marina” van Stijn Coninx) in de serie Jan de Lichte.

Didier was gedurende tien jaar mee verantwoordelijk voor de muzikale leiding binnen het Brussels theaterensemble Leporello.

Als improvisator ga ik eerst in de stilte, dan lijkt het alsof de noten me toevallen.

— Didier François
Didier François

Didier François

De laatste jaren raakte Didier François bijzonder geboeid door oude muziek. Hij speelde samen met de bekende luitist Rolf Lislevand, en met gambisten Romina Lischka en Thomas Baeté, Ook het ensemble Utopia en het internationale collectief Ratas del viejo mundo zijn frequente speelgenoten.

Samen met zijn compagnon de route Philippe Malfeyt ging Didier passioneel renaissance- en barokmuziek associëren met jazzelementen. Dat originele pad bewandelt hij nu verder met Michel Bisceglia, waarmee hij zowel in duo als in kwartet het oude muziekrepertoire in een jazzy jasje steekt. Zo is het repertoire van Didier Francois stilaan doordrongen van tal van eclectische invloeden, Dankzij de speeltechniek van de Belgische violist Arthur Grumiaux, kon Didier François een techniek op punt zetten voor de nyckelharpa, gebaseerd op ontspanning en vloeiende bewegingen. Deze vernieuwende manier van spelen laat meer bewegingsvrijheid toe, waardoor de muzikant de kwaliteit van zijn klanken kan verdiepen.

Verder geeft Didier François ook les aan het Mechelse conservatorium en in Duitsland en Italië; hij maakt bronzen beelden en hij heeft een onvoorwaardelijke liefde voor water en boten. Dat laatste vinden we o.a. terug in de Youtube- filmpjes die hij is beginnen maken tijdens de eerste lockdown: Le Maître Sonneur.

Meer info: www.didierfrancois.be

Stilte is een klein beetje door het sleutelgat van het paradijs kijken.

— Didier François

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet