Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

"De tolk van Java" van Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs

kunst & cultuur

di 9 mei - 4:23

De Nederlandse schrijver Alfred Birney heeft met zijn roman 'De tolk van Java' de Libris Literatuur Prijs gewonnen. 'Ik wil de jury bedanken en ook mijn lieve collega's. Ik vind jullie allemaal heel aardig. Het spijt me voor jullie dat ik de prijs heb gewonnen. Jullie kunnen hier volgend jaar ook staan', aldus Birney. De Belgische genomineerden Lize Spit en Jeroen Olyslaegers hebben naast de belangrijke literaire onderscheiding gegrepen.

"De tolk van Java" van Alfred Birney is uitgeroepen tot laureaat van de Libris Literatuur Prijs. Het boek volgt "Jij zegt het" van Connie Palmen op als winnaar van de Libris Literatuur Prijs. Juryvoorzitter Janine van den Ende maakte in Amsterdam bekend dat de jury unaniem voor "De tolk van Java" heeft gekozen.

"Ik wil de jury bedanken en ook mijn lieve collega's. Ik vind jullie allemaal heel aardig. Het spijt me voor jullie dat ik de prijs heb gewonnen. Jullie kunnen hier volgend jaar ook staan. Morgen fiets ik naar de zee en ga ik heel hard juichen", zei Birney toen hij de onderscheiding in ontvangst nam.

Voor Alfred Birney is het de eerste Libris Literatuur Prijs in zijn carrière. De auteur bedankte ook het Nederlandse Letterenfonds voor de steun die hij kreeg bij het schrijven van zijn gelauwerde roman.

Bij de zes genomineerde boeken op de shortlist van de belangrijke Nederlandse boekenprijs waren twee Belgische kandidaten. Lize Spit was genomineerd met haar debuutroman "Het smelt". Jeroen Olyslaegers maakte kans op de onderscheiding met zijn roman "Wil".

Winnaar krijgt cheque van 50.000 euro

De andere genomineerden op de shortlist waren Marja Pruis (Zachte riten), Alfred Birney (De tolk van Java), Arnon Grunberg (Moedervlekken) en Walter van den Berg (Schuld).

Arnon Grunberg was de enige auteur op de shortlist die de onderscheiding voor een tweede keer kon winnen. Grunberg won de prijs in 2007 met zijn roman "Tirza". De auteur woonde als enige de bekendmaking van de laureaat niet bij in Amsterdam. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn vriendin en iemand van zijn uitgeverij.

De Libris Literatuur Prijs behoort samen met de AKO Literatuurprijs en de Fintro Literatuurprijs tot de belangrijkste literaire onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied. Aan de onderscheiding is 65.000 euro verbonden. De zes auteurs op de shortlist krijgen 2.500 euro. De winnaar krijgt daar nog eens 50.000 euro bovenop.

Bron: deredactie.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet