Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Alice Van Leuven

klassieke muziek

ma 12 apr. - 8:35

Veel extra tijd heeft ze niet want ‘muziek is een voltijdse bezigheid’. Ze heeft een speciale band met Béla Bartok en vindt Eugène Ysaÿe de allergrootste violist-componist. Olliver is de naam van een witte rat, die ze ooit als huisdier in huis nam, maar ze heeft wel een panische angst voor spinnen.
Alice Van Leuven

Alice Van Leuven (°1994) studeerde af aan de Universität der Künste in Berlijn waar ze de solistische masteropleiding volgde in de vioolklas van Mark Gothoni en kamermuziek bij het Artemis Kwartet. Ze studeerde voordien aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met Philippe Graffin. Alice houdt een dankbare herinnering aan de leraren Alain Meulemans en Erik Sluys die haar de passie voor de muziek doorgaven van de eerste stappen tot in de vioolklas van het conservatorium. Ook de celliste Amy Norrington kreeg een speciale plaats in haar leven.  

Alice toerde met meerdere Belgische en Duitse orkesten en ensembles: met Hofkapelle Weimar o.l.v. Peter Hoerr ging ze in juni 2018 op tournee naar Zuid-Amerika, met de Kammerakademie Potsdam speelde ze op het Rheingau Musikfestival en in de Philharmonie in Berlijn. Alice verbleef vijf weken in Japan in de zomer 2019 voor het Pacific Music Festival dat werd opgericht door Leonard Bernstein en elk jaar plaats vindt o.l.v. Valery Gergiev.

Alice is laureaat van verschillende Belgische wedstrijden zoals Belfius Classics waar ze een eerste prijs haalde in de categorie viool en in de categorie kamermuziek. Ze was finaliste van de wedstrijd Young Belgian Talent, editie 2015.

Ze is lid van het Sonos Ensemble en van het Trio Aries, dat in februari 2020 de wedstrijd Supernova won. Het trio krijgt daarbij ook de kans een CD op te nemen die in 2021 verschijnt. Het Trio Aries kreeg een pôdioum op het jongste Klara Festival en had ook de eer het voorbije Lenteconcert op het Koninklijk Paleis te mogen spelen.

Componist Frederik Neyrinck droeg zijn stuk Echo de Cleves voor viool solo op aan Alice. Ze speelde de creatie in juni 2020 in de Henry Leboeufzaal van Bozar (Brussel) tijdens Klara on Tour.

Alice vormt een duo met pianiste Katsura Mizumoto. Ze wordt ook regelmatig gevraagd door Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers.

Haar levensmotto? ‘Slide your life’, omdat ze maar al te graag glissandi speelt maar vooral om ze wil leren dingen los te laten, wat voor deze perfectioniste met een extreem rechtvaardigheidsgevoel  niet altijd even makkelijk is. 

Bekijk hier het interview met Alice Van Leuven:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet