Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Ellen Wils

blijf verwonderd!

ma 22 mrt. - 7:15

Ooit het podium delen met de sopranen Barbara Hannigan of Patricia Petitbon, dat lijkt voor Ellen Wils de max. En met Joyce DiDonato of Nicole Lemieux wil ze wel eens op restaurant. Voor vrouwen zoals Barbara Strozzi en Francesca Caccini, die tegen de stroom in hun eigen muziek schreven en uitvoerden, heeft ze oneindig veel respect. Mezzo-sopraan Ellen Wils heeft goede smaak. Ze is niet in één hokje te vangen.
Ellen Wils

 

Ellen Wils (°1992) studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent in 2018. Ze volgde les bij onder andere Mireille Capelle en Christianne Stotijn. Op muzikaal vlak heeft ze affiniteit met zowel oude muziek, lied, cabaret als modernere muziek. De expressiviteit van de muziek trekt haar aan en drijft haar soms ook tot het schrijven van eigen muziek. Ellen heeft talent om meerdere disciplines en genres te overbruggen, vandaar haar bijzondere interesse in muziektheater en interdisciplinaire performances, zowel als performer en als maker. ‘Variatie, variatie, variatie’. Dat is wat ze zelf zegt, dat is wat ze als artieste ook wil. 


In 2016 speelde en zong ze het solo stuk Ahimè geschreven door Tom Goossens, later stichter van het muziektheatergezelschap DESCHONECOMPAGNIE. Ahimè werd geselecteerd door het festival Theater aan Zee voor Jong Werk. Ze werkte onder andere samen met HERMESensemble en zong solo’s in Requiem van Nils Lindberg en in Monteverdi’s Vespro della Beata Vergine. In 2018 co-creëerde en -regisseerde ze met Sander De Winne het muziektheaterstuk AVANTI! voor De Vooruit, dat de zomer nadien ook te zien was op Theater Aan Zee. Ellen toerde met theatergezelschap Ontroerend Goed met Loopstation, waarin ze composities van Joris Blanckaert zong. In 2020 speelde en zong ze bij Opera Ballet Vlaanderen in Benjamin Abel Meirhaeghe’s warm onthaalde A Revue, een ‘retro-futuristisch cabaret’. Ellen ensceneert ook concerten en opvoeringen, waaronder Santa Editta en Heliopolis voor het ensemble Le Vecchie Musiche.

Haar motto met de woorden van Bart Moeyaert:   

Begin bij het begin/En ga dan/Net als iedereen/Eenvoudig/Been voor been.

(uit: Verzamel de Liefde van Bart Moeyaert) 

Bekijk hier het inteview met Ellen Wils:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet