Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Emile Souvagie

blijf verwonderd!

ma 22 feb. - 4:37

Hij wil wandelen met Beethoven, op restaurant gaan met Bernstein, samenspelen met Jannick Nézet-Séguin en heeft veel respect voor zijn leraar klarinet Benjamin Dieltjens. Deze jonge man met goede smaak had anders wel nog eens willen proeven van de zotte jaren 20 uit vorige eeuw. Geduld Emile, misschien komt er nog een eigentijdse versie na het corona debacle .
Emile Souvagie - De Twintigers

Als zoon van twee beroepszangers was een vocale loopbaan misschien ook wel weggelegd voor Emile Souvagie (°1999). Hij zingt best aardig en voor wie het zich nog herinnert. Emile geraakte als 11-jarige in de halve finale van Junior Eurosong in 2010 met het liedje “Diep in mijn lijf”. Maar het ging finaal een heel andere richting uit.

Emile Souvagie studeerde klarinet aan het conservatorium van Brussel bij Benjamin Dieltjens en vervolmaakte zich aan de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm bij Hermann Stefánsson. Hij behaalde net ook een diploma voor historische klarinet. Emile Souvagie won de ‘BeNeLux Clarinet Competition’ in 2014 in zijn categorie en was finalist van ‘Young Belgian Talent-wedstrijd 2015’ in Bozar. Masterclasses volgde hij over heel Europa bij o.a. Andreas Sundén, Harri Mäki, Charles Neidich, Christian Stene, John Kruse, Yehuda Gilad, Patrick Messina en Philippe Berrod. 

Emile deed orkestervaring op bij het Antwerp Symphony Orchestra, Lumen Symphonicum, Frascati Symphonic, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en op historische klarinetten bij Capriola Di Gioia en als lid van de Collegium Vocale Gent Academy onder leiding van Philippe Herreweghe. In 2020 werd hij geselecteerd als eerste klarinettist voor het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en het Youth Orchestra Flanders (YOF). 

In kamermuziekverband werd hij met zijn Trio de Staël (klarinet-cello-piano) uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium van Brussel te vertegenwoordigen op de ‘European Chamber Music Academy 2019’ in Leipzig. Verder is hij stichtend lid van het Firgun Ensemble. Deze kamermuziekgroep (klarinet en strijkkwartet) werd winnaar van zowel de eerste prijs als de publieksprijs op het ‘Storioni Willem Twee Concours 2018’ in ’s Hertogenbosch. Dit gaf het ensemble de kans om een opname te maken voor NPO Radio 4, live vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Het Firgun Ensemble bekwaamt zich verder aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Emile vormt ook een duo met pianist-klarinettist Alexander Declercq.

En met dit adagium lijkt hij ook een geboren diplomaat te zijn: “Altijd de kerk in het midden houden en als ze een beetje scheef staat, terug in het midden zetten.”  

Bekijk het interview van Emile Souvagie met Klara:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet