Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Felix Vermeirsch

blijf verwonderd!

ma 10 mei - 8:51

Als 12-jarig wonderkind uit Nieuwpoort speelde hij met zijn zus Fauve eigen composities op het Klara4Kids-evenement. Hij is nu 22 en studeert in Wenen. En in deze stad van de muziek zou hij wel eens willen gaan wandelen met Franz Schubert. Hij heeft het er naar zijn zin.
Felix Vermeirsch

Felix Vermeirsch (°1999) startte op achtjarige leeftijd met cello. Op zijn veertiende trok hij naar Duitsland om te studeren bij Istvan Vardai, eerst in de befaamde Kronberg Academy waar hij geselecteerd werd uit 160 cellisten, later aan de Musikhochschule in Mannheim. In 2019 begon hij aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Hij slaagde voor de auditie als eerste Belg ooit. In het verslag  van de jury stond: ‘uitzonderlijk natuurtalent met een buitengewone expressiviteit’. Hij studeerde ook cello aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij France Springuel.

Hij volgde verder ook masterclasses bij Roel Dieltiens, Marie Hallynck, Ivan Monighetti, Ana Chumachenko, Wolfgang Emanuel Schmidt, Frans Helmerson, Laszlo Fenyo, en Reinhard Latzko.

Felix werd geselecteerd voor internationale festivals en speelde als solist met tal van orkesten zoals Anima Musicae Chamber Orchestra, JeMOO, Vlaams Brabants Symphony Orchestra, Het Brugs Kamerorkest en Symfonieorkest Vlaanderen. Op het programma: de celloconcerti van C.F.E. Bach, Saint Saëns, Lalo, Vivaldi (dubbelconcerto), Haydn in C, Haydn in D, Elgar en de Rococo Variaties van Tsjaikovsky. Hij trad op in België, Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Rusland.

Als kamermusicus gaf hij concerten samen met vooraanstaande musici zoals Christel Lee op het Yehudi Menuhin Festival in Gstaad, en met Nikita Boriso-Glebsky, Peijun Xu, Suyoen Kim en Guy Ben-Ziony op het festival Musik Miteinander in Kronberg. 

Felix Vermeirsch won in België verschillende wedstrijden, waaronder een eerste prijs op de internationale Edmond Baert wedstrijd en het Grand Concours de musique Breughel in Brussel. Felix werd halve finalist van de Brahms cellowedstrijd in Oostenrijk.  

Felix Vermeirsch startte met componeren op 6 jaar en op zijn 12e kreeg hij de medaille Belgische Artistieke Promotie van SABAM voor zijn winnende compositie op de Cantabile-compositiewedstrijd. Hij werd 3 keer laureaat van het compositieproject The times they are a-changin' van het Hermesensemble en kwam met zijn compositie ‘De 3 visioenen’ in de aandacht van Kronberg Academy. Zijn compositie ‘The magic shell’ is opgenomen op de CD Fingerprints van Klara, Kunstenpunt en Comav. Felix kreeg al verschillende compositie-opdrachten. Met zijn compositie 'Odysseus10' oogstte hij internationale faam op het Yehudi Menuhin Festival. Veel van zijn muziek is al uitgegeven.

Momenteel herstelt Felix Vermeirsch van een elleboogblessure  waardoor de geplande concertopname voor Klara is uitgesteld.

Bekijk het interview met Felix Vermeirsch:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet