Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

De Twintigers: Lennert Baerts

jazz

vr 23 apr. - 8:37

Wat hij doet, doet hij goed. Hij was ooit een succesvolle voetballer (derde doelman KRC Genk), op de rand van een professionele carrière, maar een blessure in 2014 deed hem definitief voor de muziek kiezen. Nu is hij al een gevierd jazzsaxofonist, componist, arrangeur, producer.... Maar hij blijft er heel nederig bij.
Lennert Baerts

Lennert Baerts (1996) studeerde jazzsaxofoon en jazzcompositie aan het Conservatorium van Antwerpen bij ondermeer Kurt Van Herck (die voor hem het pad effende), Frank Vaganée, Ben Sluijs en Bert Joris. Daarnaast ook nog eens compositie bij Wim Henderickx en Bram Van Camp. En deze combinatie is hoorbaar in zijn eerste album CHANNELING THE FLOOD (2020) opgenomen met zijn band ANTI-PANOPTICON. Een kwartet, duidelijk geworteld in de improvisatiecultuur van de jazz, dat het verschil wil maken door ook (hedendaagse) klassieke muziek te incorporeren, hoorbaar in de uitwerking van de partituren en de uitbreiding van conventionele harmonieën.  Een tweede album met eigen werk kwam er nog in hetzelfde jaar TIMES CHANGE AND SO MUST WE (2020) met het Muze Jazz Orchestra XL.

Lennert Baerts werd als solist en componist geselecteerd door het Brussels Jazz Orchestra voor het programma The Future Is Now, wat resulteerde in nog meerdere projecten. Hij speelde onderandere ook met Antwerp Jazz Orchestra, Michel Herr Tentet (jazzsextet met strijkkwartet), ORBITS FOLKS. Hij kreeg een podium op Jazz Middelheim met FONS ft. Logan Richardson (2018), Evergreen 5 + Ambrose Akinmusire (2019). Voor deze Amerikaanse jazztrompettist heeft hij oneindig veel respect: ‘een klassebak en artistiek ver boven de rest’. Lennert Baerts had doodgraag de opnames bijgewoond van het John Coltrane quartet live at the Half-Note. Het is zijn meest essentiële album. Lennert is ook grote fan van Bjork. Hij vindt ze sexy in elke zin van het woord. ‘Artistiek, hyper vernieuwend telkens opnieuw, poëtisch, rebels. Haar timing en frasering beroert hem vaak tot tranen toe. ‘Ik kan moeilijk vatten hoe iemand zo muzikaal kan zijn.’

Zijn levensles? 'Tijd is kostbaar dus doe wat je moet doen, werk kei hard, werk gedisciplineerd, blijf honderd procent jezelf en nederig.  De rest komt vanzelf.'

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet