Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Lode Violet

blijf verwonderd!

ma 8 mrt. - 5:32

Hij was al voorbestemd van in de wieg. Cornettist is hij geworden en intussen ook groot promotor van de saxhoorn. Hij componeert en dirigeert. En alles wat hij doet, doet hij goed. De lat kan namelijk nooit hoog genoeg liggen. De twee vaste waarden in zijn leven-als-muzikant zijn: vader en cornettist Frans Violet én de gemeente Willebroek.
Lode Violet

Wie Willebroek zegt, denkt Brassband...  De meest gelauwerde Brassband van het land is namelijk deze van Willebroek. Voor Lode Violet (1995) begon het allemaal aan de Academie voor Muziek & Woord van deze gemeente. En al op 14-jarige leeftijd volgde hij zijn leraar/vader Frans Violet naar de Kunsthumaniora Brussel. In 2017 behaalde hij zijn master aan het conservatorium van Antwerpen, nog steeds onder het leraarschap van zijn vader.

Intussen geeft Lode les Koper, Groepsmusiceren & Directie Instrumentale Muziek in het DKO aan de GO! Academie voor Muziek & Woord Willebroek en sinds 2019 is hij ook verbonden aan de Kunsthumaniora Brussel als leraar Koper/Brassband. In september 2020 startte hij aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in zijn nieuwe functie van Hoofdvakdocent Saxhoorn. Hij komt naar de Toots voor een concert met de originele bezetting van 4 saxhoorns. 

Als cornettist is Lode actief bij verschillende orkesten en treedt hij regelmatig op als solist. Zo was hij te gast bij verscheidene bands in Europa & de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf 2011 is hij de Principal Cornet van Brassband Willebroek waar hij 6 nationale titels, een Europese titel en wereldtitel won. Het is geen geheim om te zeggen dat Lode zijn prijzen en awards niet meer bij te houden zijn.  En wint hij ooit nog eens het grote lot, zegt hij, dan zou hij met het geld een concertzaal bouwen in zijn geliefde gemeente Willebroek.

Sinds 2017 dirigeert Lode de Young Brassband Willebroek. En ze werden al tweemaal Belgisch kampioen (3de afdeling & 2de afdeling) en behaalde een eerste plaats in 1ste afdeling op de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen. Met Mercator Brassband won hij eveneens de Dutch Open Brass Band Championships in 2de afdeling.

Het spreekt vanzelf dat componeren en arrangeren méér dan nuttig is bij al deze bedrijvigheden. Lode doet het allemaal! Hij schreef intussen al tientallen composities en arrangementen.

Meer info: lodeviolet.com 

Bekijk hier het interview met Lode Violet:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet