Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Maarten Vandenbemden

blijf verwonderd!

zo 30 mei - 10:00

Hij wordt zenuwachtig van ontspanning, maar op DuoLingo doet hij toch pogingen om Arabisch en Grieks te leren. Deze gitarist is gefascineerd door taal en vreemde culturen. Met Annelies Van Parys wil hij een wandeling maken om te zeggen hoezeer hij genoten heeft van haar opera Usher. En met de vulkanische violiste Patricia Kopatchinskaja, continu op het punt uit te barsten, voortdurend borrelend onder het oppervlak, zou hij wel graag eens spelen!
Maarten Vandenbemden

Maarten Vandenbemden (1994) wordt geboren in een huis vol gitaren en krijgt zijn eerste gitaarlessen van zijn vader. Dertien jaar later leidt zijn weg naar de klas van Antigoni Goni aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij “summa cum laude” de masters gitaar en muziekschriftuur behaalt.

Sinds 2018 vormt Maarten het vierde lid van het Four Aces gitaarkwartet, waarmee hij in 2019 het album “Tabula Rasa” opnam en op tournee ging naar China in de zomer van dat jaar.

Met pianiste Saskia Van Herzeele vormt hij duo Adentro, dat in 2018 finalist werd van Supernova en winnaar van de Kamermuziekprijs op het Twents Gitaarfestival (NL). Hun eerste CD Once upon a time verscheen in december bij Etcetera en werd in 2019 verkozen tot een van de 10 favoriete albums van het jaar door het Amerikaanse Classical Guitar Magazine. Met dank aan Beeldenstorm vzw staat momenteel een tweede in de steigers, gewijd aan de muziek uit de vorige jaren 20.

Vanuit een bijzondere voorliefde voor kamermuziek speelt hij ook regelmatig samen met zangers Noémie Schellens en Kobe Baeyens, met celliste Ann Van Hecke en in de kleurrijke bezetting van twee tenoren en twee gitaren, als Los Reyes de la Baraja. 

Als solist (het lot van vele gitaristen) en met verscheidene orkesten speelde hij onder meer in Bozar (Brussel) en het koninklijk paleis van Caserta, en van Italië tot Jordanië. Hij studeerde ook in Napels en noemt zichzelf sindsdien een ‘Italofiel’.

Maarten is docent toegepaste- en geschreven harmonie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Als gitaarleraar is hij verbonden aan de Stedelijke Kunstacademie Halle. 

Sinds 2016 is Maarten bovendien actief betrokken bij the Volterra Project , een innovatieve zomercursus voor gitaar, en bij Mobile Music Playground, een project dat Brusselse kinderen in contact brengt met klassieke muziek.  

Bekijk het interview met Maarten Vandenbemden:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet