Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Twintigers: Mathilde Wauters

blijf verwonderd!

ma 7 feb. - 4:02

In een ander leven zou ze tolk geworden zijn, maar harpiste Mathilde Wauters (1995) is een muzikante 'pur sang'. Deze doorzetter, hoewel bescheiden, maakt overal grote indruk. Ze kan nu al staan in de eregalerij van de Belgische harpistes!
Mathilde Wauters (c) Klara

Geboren in Brugge in een muzikantenfamilie leerde grote zus Emma haar de eerste nootjes op harp. Daarna volgde ze les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Eline Groslot. Op 15-jarige leeftijd werd Mathilde toegelaten als ‘jong talent’ aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck. Ze behaalde haar Masterdiploma met grootste onderscheiding. Vervolgens perfectioneerde ze zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Isabelle Moretti, waar ze haar tweede Masterdiploma behaalde met ‘felicitaties van de jury’. 

Mathilde is laureate van verschillende nationale en internationale wedstrijden, waaronder het internationale Concours Félix Godefroid en de nationale wedstrijden Harpeggio en Belfius Classics. Ze mocht eveneens een medaille ontvangen van de Unie van Belgische Componisten.

In november 2013 behaalde ze een 1e prijs met unanimiteit van de jury in het Concours International Martine Géliot in Parijs/Fontainebleau. 
Op het prestigieuze 11e USA International Harp Competition in Bloomington behaalde zij in 2019, naast de Bronzen Medaille, ook de speciale prijs voor de beste uitvoering van het Concierto de Aranjuez in de finale.

Mathilde volgde vele masterclasses bij gerenommeerde harpisten zoals Letizia Belmondo, Germaine Lorenzini, Jana Bouskova, Patrizia Tassini, Anneleen Lenaerts en Ingrid Procureur. In 2018 won ze de auditie voor de orkeststage in Schleswig-Holstein, waar ze musiceerde met dirigenten als Christophe Eschenbach en Justin Freer. Ze deed orkestervaring op in de ‘Munt’ in Brussel en ze speelt regelmatig met het HERMESensemble voor hedendaagse muziek. 

Deze dagen speelt ze bij de Münchner Philharmoniker als lid van de Orkestacademie. Vanaf augustus 2022 speelt ze als 'soloharp' in het Residentieorkest in Den Haag.   

Haar solo-album komt uit in het voorjaar van 2022, met dank aan de vzw SWUK. En begint het allemaal wat te duizelen voor Mathilde, dan kijkt ze gezellig naar een reeks uitzendingen van Friends. 

In samenwerking met Sabam for culture

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet