Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Ontdek alle afleveringen van De vrouwen van Benjamin Britten

blijf verwonderd!

zo 21 aug. - 2:00

Mark Janssens gaat deze zomer op zoek naar de vrouwen van Britten. Van zijn moeder tot zijn zussen, van vrouwen tot collega's, tot zijn verpleegster aan zijn sterfbed.
De vrouwen van Benjamin Britten
1. De moeder van Benjamin Britten was zo fier als een gieter

Benjamin Britten is niet weg te denken uit het muziekleven van na de Tweede Wereldoorlog. Het is een Brit, geboren in 1913, verliefd op de zee, maar ook op een man. Homoseksueel in een tijd waarin het in Engeland strafbaar was om niet hetero te zijn.

30 juni 2022

2. "De twee dames die de vlam van muziek in Benjamin Britten brandende hielden

Deze zomer gaat Mark Janssens in 9 afleveringen op zoek naar de vrouwen achter Benjamin Britten. Het zijn stuk voor stuk mensen die een positieve invloed hebben gehad op het leven van de componist. Violist Audrey Alston, en pianoleraar Ethel Astle hielpen Britten bij zijn eerste muzikale stappen.

5 juli 2022

3. "Muziek componeer je voor een publiek" Imogen Holst werkte 12 jaar intensief met Britten samen

Mark Janssens duikt een hele zomer lang in het leven van Benjamin Britten, op zoek naar de vrouwen die een bepalende rol speelden. Aan het Royal College of Music in Londen leert hij Imogen Holst kennen, dochter van componist Gustav Holst. Ze componeert, dirigeert, schrijft over muziek en danst. Een geëngageerde vrouw met tomeloze energie en inzet.

19 juli 2022

4. Britten spaart zangeres en vriendin Kathleen Ferrier niet met zijn complexe composities

Mark Janssens duikt een hele zomer lang in het leven van Benjamin Britten, op zoek naar de vrouwen die een bepalende rol speelden. Kathleen Ferrier zingt van drie composities van Benjamin Britten de première. Britten looft haar voor haar integriteit als artiest, maar spaart haar zeker niet met zijn complexe composities. Wanneer ze na een lang gevecht tegen kanker overlijdt, is Britten ontroostbaar.

19 juli 2022

5. "Britten hield van stemmen met karakter"

Mark Janssens gaat deze zomer op zoek naar de vrouwen van Britten. Van zijn moeder tot zijn zussen, van vrouwen tot collega's, tot zijn verpleegster aan zijn sterfbed.

26 juli 2022

6. Benjamin Britten en zangeres Galina Vishnevskaya vertrouwden elkaar blindelings

Mark Janssens gaat deze zomer op zoek naar de vrouwen van Britten. Van zijn moeder tot zijn zussen, van vrouwen tot collega's, tot zijn verpleegster aan zijn sterfbed. Benjamin Britten had ook Russische vrienden. Cellist Mstislav Rostropovich en z’n echtgenote en zangeres Galina Vishnevskaya waren vrienden aan huis. Voor haar componeerde Britten speciaal de sopraanpartij in z’n War Requiem. Britten en Vishnevskaya waardeerden elkaar intens.

3 augustus 2022

7. "Joan Cross bracht muziek waar mensen snakten naar schoonheid en hoop"

Sopraan Joan Cross trekt in de jaren '40 met de operagroep van Sadler's Wells door de UK om mensen schoonheid en hoop te bieden. De intentie was nobel, de achtergrond van dit alles, was helaas grimmig... Het is Cross die de jonge tenor Peter Pears engageert. De grote liefde van Britten. Het graf van Joan Cross is vlakbij dat van Britten en Pears.

8 augustus 2022

8. Britten dook in de wereld van het Britse cabaret

In de achtste aflevering van De vrouwen van Benjamin Britten neemt Mark Janssens een minder bekend zijspoor in het leven van Britten: hij opent de deuren van het Britse cabaret.

26 augustus 2022

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet