Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De zomer van Klara

De Zomer van Klara: Waldo Geuns kiest 5 iconische werken van Les Six

blijf verwonderd!

ma 12 jul. - 9:12

De "Groupe des Six" of kortweg "Les Six": zes jonge, Franse componisten die hun stempel wilden zetten op Franse muziek. In 2021 is het exact 100 jaar geleden dat ze voor het eerst samenwerkten. Pianist en musicoloog Waldo Geuns kiest voor 'De Zomer van Klara' vijf iconische werken van Les Six.
Le groupe des Six (zonder Louis Durey) en Jean Cocteau op de Eifeltoren : Germaine Tailleferre, Francis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Jean Cocteau en Georges Auric.

Zes jonge, Franse componisten. Vijf mannen en één vrouw: Germaine Tailleferre, Françis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Louis Durey et Georges Auric.
Alle zes wilde ze een stempel drukken op de nieuwe Franse muziek, heel anders dan Debussy, Wagner of Strauss. Een zootje ongeregeld in de ban van de surrealistische schrijvers zoals Jean Cocteau en Paul Eluard en aangetrokken door de dadaïstische anarchie.

"L'art pour l'art" was hun motto: ze componeerden muziek om de muziek zelf, zonder 'betekenis' of bijbedoelingen. Een informele vriendengroep die uitgroeide tot een gekend gezelschap van componisten.

De groep bestond al in 1918, maar in 1920 werden de 6 jonge componisten door journalist Henri Collet "le groupe des six" genoemd. De eerste samenwerking van 'Les Six' dateert van 1921, toen ze elk een eigen bijdrage leverden aan een circus-achtige potpourri voor Jean Cocteaus absurdistische ballet Les mariés de la Tour Eiffel, over een bruidspaar en een struisvogel.

Pianist en musicoloog Waldo Geuns, die al eerder te gast was in de special 'Les Six' op Klara, kiest deze week 5 iconische werken van Les Six.

Over 'Les Six' in De Zomer van Klara, van maandag 12 juli tot vrijdag 16 juli, telkens na 16 uur.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet