Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Denkende boekenlijst

blijf verwonderd!

za 30 mrt. - 7:36

Een boek is een bijzonder ding. Het is niet zomaar een dood object van papier en drukinkt, maar sluit een betekenis in zich die wacht op een ontvankelijke lezer. Elk boek brengt dus ook een grote vrijheid met zich mee. Want diegene die het boek openplooit, mag zich aan de tekst ergeren, het boek in woede van zich afgooien, of het uit onverschilligheid onder een wiebelende tafelpoot steken.
Michel de Montaigne – De Essays

Je kan er echter ook over nadenken, je oordeel opschorten, mee proberen te reizen in de wereld en redeneringen die de auteur heeft opgebouwd. Sommige boeken blijven bij ons als trouwe vrienden. Dat geldt ook voor filosofische en denkende boeken. Een denkend boek is niet per se het werk van een filosoof; de auteur denkt wel na over de wereld en wie we zijn. Bijvoorbeeld essayist Daniel Schreiber of etholoog Frans De Waal. We luisteren ook graag naar wat vroegere denkers ons nu te zeggen hebben. Daarom krijgen ook Hannah Arendt en Michel de Montaigne een plaats in dit lijstje. Hopelijk vindt ook u iets van verwantschap en/of verrassende uitwegen bij een of enkele van deze denkers. De volgorde is trouwens totaal willekeurig, er zijn hier winnaars noch verliezers, alleen maar nieuwe mogelijkheden.

Greet Van Thienen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet