Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Fidelio

Fidelio

Der Freischütz van Carl Maria von Weber in een uniek hoorspel

klassieke muziek

wo 8 jun. - 0:06

Der Freischütz van Carl Maria von Weber in een uniek hoorspel

Wie?
Dirigent René Jacobs verzet opnieuw een baken in de interpretatie van vroegromantische Duitse opera’s. Dat deed hij al eerder met zijn Leonore, de oerversie van Fidelio, Ludwig van Beethovens enige opera. Het geweldige Freiburger Barockorchester klinkt hier als een leger van generaals (om even Charles Burney te citeren), ook de Zürcher Sing-Akademie en de goed gecaste solisten maken een onvergetelijke belevenis van deze opgefriste opera.

Wat?
Een nieuwe studio-opname van Der Freischütz die beschouwd wordt als de eerste echte Duitse romantische opera waarin een eenheid bereikt wordt van drama, muziek en het visuele, een concept dat door Richard Wagner nog verder wordt doorgevoerd in zijn Gesamtkunstwerk. Met zijn wonderlijke vermenging van sferen uit het jagersleven in het Duitse woud en bovennatuurlijke elementen blijft het werk tot de verbeelding spreken. Niet het minst door die hallucinante scène aan het einde van het tweede bedrijf: In der Wolfsschlucht.

Waarom moet je dit horen?
Een beluistering van deze opname is even spannend als het bekijken van een gothic thriller op het scherm. De dialogen krijgen bijzonder veel aandacht, aangepast aan een moderne interpretatie met bijvoorbeeld een veel grotere aanwezigheid van de duivelse jager Samiel. De extra geluidseffecten doen je -zeker bij de scène van de Wolfsschlucht- de rillingen over de rug lopen.                          Opvallend zijn de expressieve kleuren in de orkestratie dankzij de historische instrumenten van het Freiburger Barockorchester: De klank van de natuurhoorns alleen al is magistraal in deze opname. Het geheel voelt aan als een uniek hoorspel.

Sylvia Broeckaert

Praktisch?
Uitvoerders: Freiburger Barockorchester, Zürcher Sing-Akademie, René Jacobs (dirigent), Maximilian Schmitt (tenor) Polina Pasztircsák (sopraan) Kateryna Kasper-Machula (sopraan) Dimitri Ivashchenko (bas) Yannick Debus (bariton) Matthias Winckhler (bas) Christian M.Immler (bariton) Max Urlacher (spreekstem)
Titel: Der Freischütz
Label: Harmonia Mundi
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet