Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Fidelio

Fidelio

Der Schmied von Gent in Opera Vlaanderen: een kleurrijk spektakel!

blijf verwonderd!

ma 3 feb. - 14:05

Intendant Jan Vandenhouwe verdient een grote pluim om deze totaal onbekende opera van Franz Schreker opnieuw een podium te geven. Het is een boeiende opera met een veelkleurige, uitbundige partituur en een sterk libretto gebaseerd op een sappig volks verhaal uit het Gentse waar Charles De Coster zijn Smetse Smee op entte en Schreker op zijn beurt het libretto op baseerde. Essentieel in het verhaal is de strijd tussen hemel en hel om de ziel van de mens, een eeuwenoud gegeven.
Der Schmied von Gent in Opera Vlaanderen

De Turks-Duitse regisseur Ersan Mondtag maakt zijn operadebuut met een spectaculaire enscenering die bijzonder veelkleurige expressionistische tableaus oplevert, veel beweging op het toneel en verbluffend mooie kostuums. De grappen en grollen in het verhaal worden nog extra benadrukt door lachwekkende details zoals Smee in de gedaante van Leopold II die naast de hemelpoort een wafelkraam uitbaat. Maar de al te nadrukkelijke verwijzing naar die donkere bladzijde uit de Belgische geschiedenis, nl. de kolonisatie van Congo, was er naar mijn gevoel bij gesleurd en blijft een vreemde tournure in dat eenvoudige Vlaamse sprookje. Over de muzikale uitvoering, niks dan lof: Alejo Pérez doet de soms wat hoekig aandoende muziek van Schreker vloeien, het koor zingt en acteert geweldig in de vele dans-spot en drinkliedjes die de partituur rijk is en het orkest excelleert in zowel de bijzondere klankeffecten die Schreker voorschrijft  als in de broeierige laatromantische orkestrale intermezzi. Alle solisten zijn bijzonder goed gecast met een schitterend acterende Leigh Melrose als Smee en goede beurten van enkele zangers uit het jong ensemble, Daniel Arnaldos als Flipke en Justin Hopkins als Petrus, een oude (zwarte) brombeer aan de hemelpoort die alle harten veroverde.    

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet