Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Dit zijn de nieuwe plannen voor Opera Gent

kunst & cultuur

zo 15 dec. - 11:16

Uit een Open Oproep voor de restauratie van Opera Gent is het Londense Bureau DRDH Architects als winnaar gekozen. Het bureau mag de ambitieuze plannen nu verder uitwerken. Op de timing van de verbouwingen is het nog even wachten - maar we kunnen alvast wat meer vertellen over de inhoud.
Dit zijn de nieuwe plannen voor Opera Gent

Wat is de opdracht?

Dat de Opera in Gent aan een grondige renovatie toe is, is geen geheim. Maar de opdracht is veel groter dan dat.

Het volledige operahuis - en het daarbij aanpalende justitiegebouw - moet worden herdacht. In de toekomst zal Opera Gent eerder een presentatie- dan een productieplek worden. Het huis kan zo meerdere gezelschappen een speelplek bieden, en meer producties en events hosten.

DRDH Architects komt met een masterplan dat niet enkel zorgt voor meer ruimte en licht, maar ook voor een grotere verbinding met de rest van de omgeving. In plaats van het gesloten gebouw van nu, wordt het nu een plek waar je als voorbijganger makkelijk kunt doorlopen. We loodsen je even door de grootste highlights van de plannen.

De blikvangers

Het hart van de site wordt een aangename binnenplaats. Die open plaats zal vrij toegankelijk zijn via verschillende toegangen. Eén ervan is bijvoorbeeld een wandelpad langs het water aan de achterzijde van het gebouw.

Dat binnenhof zal onder meer leiden naar een gloednieuw torengebouw met een atrium. Via dit atrium - waar het natuurlijke licht genereus kan binnenstromen - zal de bezoeker naar de verschillende verdiepingen, zalen, salons, bars en vestiaires kunnen gaan. Een theatrale trap zorgt ervoor dat mensen kunnen zien en gezien worden. Uiteraard wordt het nieuwe gebouw volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat is nu niet het geval.

En verder?

In de grote operazaal zal het comfort van de bezoeker aanzienlijk verhoogd worden, net zoals de akoestiek. We kijken ook naar een systeem om de volledige parterre tijdelijk op het niveau van het podium te brengen. Zo kan er één grote vloer ontstaan voor bijvoorbeeld feesten of diners.

Ook de rijkelijke salons van de Redoutezaal en de neo-barokke Lullyzaal zullen in de mate van het mogelijke gerestaureerd worden en technisch aangepast aan de eisen van vandaag. Hiervoor is eerst een grondig onderzoek nodig van de verschillende zalen. We zullen eindelijk te weten komen welke decoraties er onder de huidige bruine verf schuilen!

Voor wanneer is het?

De herbestemming van het operagebouw is een terecht ambitieus maar complex dossier. De aankoop van het aanpalende voormalige justitiegebouw, dat vooralsnog eigendom is van de Regie der Gebouwen, is een bepalende factor. Ook de nieuwe Vlaamse regering moet in de nodige budgetten voorzien.

Deze factoren bepalen natuurlijk de timing van het project. Als alles goed gaat kunnen de algemene bouwwerken beginnen in seizoen 2023-2024. Het gebouw zou dan tweeënhalf seizoenen gesloten zijn om in 2027-2028 volledig te openen.

Klik hier voor meer informatie

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet