Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Drama, dans en intimiteit met Edvard Grieg en Matthieu Idmtal

klassieke muziek

do 16 dec. - 0:18

De nieuwe Grieg-opname van de Belgische pianist Matthieu Idmtal

Wie?

Matthieu Idmtal is een pianist van bij ons die enkele jaren terug meteen opviel met een schitterende cd rond muziek van Scriabin. Hij organiseert ook Chopin-concerten in Brussel en is een bewonderaar van Vladimir Horowitz.  

Wat?

Deze nieuwe uitgave van Idmtal is helemaal gewijd aan de pianomuziek van Edvard Grieg. Een selectie van de Lyrische Stukken die lang geleden vereeuwigd werden in een historische opname met Emil Gilels, en een sonate die Grieg als jonge kerel van 22 componeerde. 

Waarom moet je dit horen?

En net die afwisseling tussen de passionele Grieg en de meer dromerige en ingetogen man van de piano klinkt als een mooi geschenk in handen van Matthieu Idmtal. De sonate is een echt jeugdwerk dat bij momenten klinkt als een pianistieke bruisbal. Virtuositeit ten top, technisch best wel uitdagend, en gelukkig afgewisseld - soms ook onverwacht - met introspectie en ingetogenheid. Ook de jonge Grieg wist al hoe je een publiek aandachtig kon houden. Idmtal weet dat evenzeer. Geen excessen in de stevige passages en delen van deze sonate, en een eerlijke dromerigheid in de lyriek. Een aanpak die ook loont in de Lyrische Stukken. Heel persoonlijke muziek van Grieg die je nog het best kan typeren als liederen zonder woorden. En aan die liederen had Grieg in elke fase van z'n leven een grote behoefte. Matthieu Idmtal laat horen hoe hij de piano een heel persoonlijke vertelstem kan geven. Dit is de stem van een bescheiden jonge pianist die ons veel wil vertellen. Geen monoloog, maar een dialoog. Nergens opdringerig, maar wel met grote overtuiging.  

Mark Janssens 

Praktisch? 

Titel : Edvard Grieg - Lyrische Stukken (selectie) & Pianosonate op 7 

Uitvoerder : Matthieu Idmtal, piano 

Label : Piano Classics 

Catalogusnummer : PCL10239

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet