Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Dubbel feestjaar voor Paul van Ostaijen

kunst & cultuur

ma 22 feb. - 7:23

Het is vandaag precies 125 jaar geleden dat de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen geboren werd én zijn baanbrekende bundel 'Bezette Stad' verscheen 100 jaar geleden. Twee redenen om de dichter een jaar lang te vieren met boeken, tentoonstellingen, wandelingen, voorstellingen, podcasts en nog veel meer. Biograaf en grote fan Matthijs De Ridder vertelde vanmorgen in Espresso waarom de gedichten van van Ostaijen ook vandaag nog steengoed zijn.
Paul van Ostaijen werd 125 jaar geleden geboren.

Van Ostaijen leeft! Dat mag blijken uit de vele activiteiten en publicaties over een van de belangrijkste dichters van het Nederlandse taalgebied. Boeken, tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en radio-uitzendingen zetten Paul van Ostaijen in de schijnwerper, de schrijver van bekende gedichten als "Melopee", "Marc groet ’s morgens de dingen" of "Huldegedicht aan Singer". En van het  hypermoderne, rauwe werk "Bezette stad", dat in 2021 precies een eeuw oud is.

"Zot Polleke" van Ostaijen werd op 22 februari 1896 geboren in Antwerpen. Precies op zijn 125e "verjaardag" maken biograaf Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek van deBuren een marathonradio-uitzending vanuit het geboortehuis van van Ostaijen in Antwerpen.

Eind maart steekt ook een rondreizende expo van wal, waarmee vijf jonge kunstenaars, slampoets en filmmakers (Shamisa Debroey, Younes van den Broeck, Maja Ajmia Yde Zellama, Lisette Ma Neza en Jens Meijen) hun eigen interpretatie maken van "Bezette stad". Omdat het werk van een jongeman in 1921 ook voor jonge mensen vandaag relevant en inspirerend is. Vanaf 27 maart in de bib van Hasselt en daarna op tournee in Vlaanderen en Nederland.
Nog veel meer hedendaagse kunstenaars en auteurs zijn te ontdekken in het boek "Besmette stad", de neerslag van een hele reeks leesateliers tijdens de eerste lockdown. Of hoe Van Ostaijen moeiteloos de brug slaat naar onze coronatijd.

"Bezette stad" werd "een visueel icoon. De opvallendste pagina’s zijn op muren, T-shirts en kussenslopen aangebracht. De typografie is bijna spreekwoordelijk geworden. "Boem Paukeslag" is een veelgebruikte uitdrukking," schrijft Matthijs de Ridder in zijn nieuwe boek "Boem Paukeslag".
Waarom is "Bezette stad" zo bijzonder en blijft het na een eeuw overeind? De Ridder:  deze "bundel over een wereld-in-crisis, waarin poëzie, collage en typografie een onverbreekbaar verbond aangaan, is enig in zijn soort" en "uniek in de internationale avant-garde." 

van Ostaijen beschrijft in 'Bezette Stad' een wereld die kapot is en doet dat met een poëzie die ook kapot is.

— Matthijs De Ridder

Van Ostaijen schreef de gedichten vlak na de Eerste Wereldoorlog. Beeldhouwer Oscar Jespers maakte de bijzondere vormgeving.  Het is een radicaal modern boek, waarin Van Ostaijen heel direct en ritmisch over het oorlogsgeweld schrijft en tegelijk ook komaf wil maken met de oude wereld van voor de oorlog.
Behalve expo's en boeken zijn er ook wandelingen in Antwerpen om letterlijk in de voetsporen van Paul van Ostaijen te lopen. En voorts podcasts en performances. Het uitgebreide programma vindt u hier. "Razen rennen razen rennen razen rennen": aan de jong aan tuberculose gestorven, revolutionaire dichter Paul van Ostaijen valt niet te ontsnappen.

Bron: VRT NWS

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet