Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Dvořák's Requiem in Klara Live

klassieke muziek

ma 19 feb. - 1:40

Op 17 november 2017 werd in de Munt het Requiem van Antonin Dvořák uitgevoerd. Klara zendt dit concert uit in Klara Live op maandag 5 maart 2018.

Het orkest van de Munt heeft sinds 2007 de traditie om in november een belangrijk requiem uit te voeren. Vorig jaar, in 2017, was het Requiem van Dvořák aan de beurt. Hij componeerde dit werk voor solistenkwartet, koor en orkest in 1890, op aanvraag van een festival in Birmingham.

In de zaal waar het werk voor het eerst uitgevoerd werd, waren 12 000 zitplaatsen. Dit vroeg om een grote bezetting, niet enkel om praktische redenen maar ook om esthetische: om het requiem heel monumentaal aan te pakken. Zo waren er bijvoorbeeld al 250 sopranen. Het koor heeft een centrale rol en is bijna voortdurend aan het werk. Aan deze productie verlenen zowel het Vlaams Radio Koor als de kooracademie van de Munt hun medewerking.

De grote bezetting van dit Requiem van Dvořák gaat anderzijds gepaard met een redelijk eenvoudige structuur. Hoewel de componist ver blijft van de theatraliteit van Verdi of Berlioz, bereikt hij geregeld eenzelfde intensiteit en dramatiek, terwijl aan het einde van het werk de stille treurnis gaat overheersen. Dirigent Hartmut Haenchen wil de verstilling van dit Requiem laten overkomen op de radio en kiest er daarom voor geen applaus te laten klinken in Klara Live. Als specialist van het grote romantische repertoire, laat Haenchen als geen ander dit zelden uitgevoerde werk in zijn volle rijkdom klinken.

Dvořák's Requim in Klara Live, op maandag 5 maart 2018 om 20u.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet