Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Een dialoog over de eeuwen heen

klassieke muziek

do 27 jan. - 1:54

Een originele kijk op Das wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach.

Wie?

Pianist Julien Libeer (°1987), die we kennen als een fijnzinnig solist en kamermusicus (o.a. de Beethoven-integrale van de vioolsonates met Lorenzo Gatto!), en bevlogen en maatschappelijk geëngageerd spreker over klassieke muziek. Denken we maar aan het tv-programma Studio Flagey (2016) waar hij als presentator fungeerde, of zijn inzet voor het project Singing Molenbeek. 

Wat?

Uitgangspunt van deze dubbel-cd is het eerste boek van Das Wohltemperierte Klavier (1722) van Johann Sebastian Bach. De preludes en fuga's uit deze bundel gaan een weloverdachte  dialoog aan met pianowerken uit de voorbije 300 jaar, zoals o.a. de mazurka in cis op.63 nr.3 van Frédéric Chopin die begint als een 4-stemmige fuga of de innemende prelude in es op.103 nr.6 van Gabriël Fauré. Mooi extraatje is de uitstekende samenwerking met de Franse pianist Adam Laloum in het arrangement dat Feruccio Busoni maakte van de Fantasie in f für eine Orgelwalze van Wolfgang Amadeus Mozart. 

Waarom?

Omdat Julien Libeer in de eerste plaats weet te overtuigen met zijn frisse kijk op Das wohltemperierte Klavier. Een werk dat bij menig pianist alsook luisteraar toch een dubbel gevoel kan teweeg brengen: een van schoonheid, maar ook van rigoureuze complexiteit die zeer veel concentratie vraagt van uitvoerder en luisteraar. De uitgekiende keuze van stukken tussen de verschillende preludes en fuga's - en het transparante en parelende pianospel van Julien Libeer - geeft het geheel lichtheid, kleur en afwisseling waardoor je je nieuwsgierigheid en aandacht moeiteloos blijft bewaren.       

- Vincent Goris

 

Praktisch

Titel: Bach & Beyond. A Well-Tempered Conversation
Uitvoerder: Julien Libeer (piano)
Label: Harmonia Mundi
Catalogusnummer: HMM-902696.97

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet