Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Een herdenking: Josquin 500 en een viering: Alamire Foundation 30

klassieke muziek

do 31 mrt. - 5:14

Dinsdag 29 en woensdag 30 maart werd met enkele maanden uitstel (vanwege corona) de 500e verjaardag van het overlijden van Josquin Desprez herdacht in Rome. Een initiatief van de Alamire Foundation, al 30 jaar het internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen. En dat moest gevierd worden. Liesbet Vereertbrugghen was erbij.
Een herdenking: Josquin 500 en een viering: Alamire Foundation 30

In een besloten internationale conferentie met een 30-tal gerenommeerde musicologen en specialisten wereldwijd werden de jongste ontwikkelingen in leven en werk van Josquin Desprez (ca. 1450 – 1521) onder de loep genomen.

David Burn, professor Early Music KULeuven over de biografie van Josquin Desprez. Sinds het begin van de eeuw zijn er enkele belangrijke bronnen ontdekt die een heel ander beeld geven op Josquins leven. Wat zijn de grootste verschuivingen?

Er blijkt ook wat aan de hand te zijn met de werkenlijst van Josquin die in realiteit beperkter is dan wordt aangenomen, tot grote ontsteltenis van liefhebbers en kenners. Wat is de reden van het probleem?

Daarnaast was er ook een werkbezoek aan het Vaticaan door ondermeer Vlaams minister-president Jan Jambon en de rector van KU Leuven Luc Sels. Samen met algemeen directeur van de Alamire Foundation Bart Demuyt bezochten zij de Biblioteca Apostolica Vaticana met handschriften uit het atelier van Petrus Alamire en de Sixtijnse Kapel met een inscriptie van Josquin op het balkon vanwaar de Cappella Sistina zong.  Aansluitend was er in het Vaticaan dan nog een academische zitting in Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi en een concert van de Cappella Pratensis in de mooie Chiesa di Santo Stefano degli Abisssini, eveneens in Vaticaanstad.

Voor deze tweedaagse heeft Bart Demuyt meerdere jaren onderhandeld op het hoogste niveau. Hij kreeg hierbij hulp van de Belgische Ambassadeur van de Heilige Stoel Patrick Renault en de diplomatiek vertegenwoordiger van Vlaanderen in Italië Geert De Proost. Waarom de Alamire Foundation deze tweedaagse in Rome organiseerde heeft natuurlijk te maken met het feit dat Josquin meerdere jaren als zanger en componist deel uitmaakte van de Capella Sistina, de meest begeerde en ook meest betaalde post die je als muzikant kon ambiëren. Maar er is nog een andere reden. De Alamire Foundation heeft al 10 jaar een band opgebouwd met deze stad en de Biblioteca Apostolica Vaticana.

Algemeen directeur van Alamire Foundation Bart Demuyt over deze linken.

En is het nu net heel dat digitaliseringsverhaal dat zo goed past binnen de krijtlijnen van de KU Leuven. Rector Luc Sels hierover.

Nieuw! Alamire Foundation geeft zijn naam aan een nieuw cd-label: Alamire Foundation Editions, sublabel van Passacaille.  En de eerste cd bevat werk van de compleet onbekende Johannes TOUROUT, tijdgenoot van Josquin en afkomstig uit Torhout. Hij werd gespot in de O.L.Kathedraal van Antwerpen en was dan jarenlang kapelmeester van Frederick III van Hamburg. De cd met de  Capella Mariana o.l.v. Vojtech Semerád wordt binnenkort gereleased.

Bart Demuyt heeft nog meer nieuws aan te kondigen, de oprichting van een nieuw platform: ‘alamire.tv’.

Op het einde van deze eerder diplomatiek uitstap was er nog een schitterend concert met de Cappilla Pratensis, het ensemble van Stratton Bull, genoemd naar Josquin Desprez. Tussen de 8 zangers gepositioneerd rond één pupiter, zoals het gebruikelijk was in Josquins tijd, staat Korneel Van Neste, Twintiger van Klara. Hij legt ons uit wat de voor- en de nadelen zijn van het samen zingen uit één boek. Maar eerst zegt hij in zijn mooiste Italiaans de naam van de kerk:

De Alamire Foundation heeft veel te danken aan de steun van zowel de KU Leuven als van de Vlaamse regering. Het uiteindelijke doel  van al deze partners is het klinkend erfgoed van gerenommeerde polyfonisten zoals Josquin Desprez even bekend te maken als het beeldend werk van Michelangelo of Rafaël. Dat beloofde althans minister van cultuur Jan Jambon op het einde van een goedgevulde dag.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet