Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Een landschap om naar te luisteren

klassieke muziek

do 14 apr. - 10:17

Wie?

De nieuwste dubbelcd van het Huelgas Ensemble van Paul Van Nevel 

Wat?

Na het boek uit 2018 - Het landschap van de polyfonisten - zorgt Huelgas nu voor de echte soundtrack bij dat boek. Met een fascinerende afwisseling van muziek van bekende en te ontdekken componisten. 

Waarom moet je dit horen?

Het boek dat Paul Van Nevel enkele jaren geleden uitbracht was het resultaat van een echt levenswerk. Een levenslang geloof in het idee dat de Franco-Vlaamse polyfonie de karaktertrekken van het landschap verklankt. Wie naar het landschap kijkt, hoort de muziek. En wie naar de muziek luistert, krijgt het beeld van een streek die zacht glooiend is, waar rust en stilte heersen, en waar de dagen gedragen worden door weidsheid en wijsheid. "Dit is Frans-Vlaanderen, en de componisten dragen deze streek in hun ziel", vertelt Van Nevel. "Deze muziek had nooit in Italië gecomponeerd kunnen worden. En de weelderige Italiaanse muziek nooit hier, in de zachte standvastigheid van dit landschap, van dit leven."

Van Nevel is een man van ontdekkingen. En zo worden we op deze dubbeld verrast met muziek van een vroege 15de eeuwe componist die ook interesse had in astrologie : Johannes Symonis Hasprois. Of wat zegt ons de naam Nicolle des Celliers de Hesdin? Een man die aan de kathedraal van Beauvais werkte en op jonge leeftijd overleed.  Josquin Baston was dan weer een polyfonist uit onze streken die ook een tijd in Zweden werkte. Muziek van hem is terug te vinden in een Leuvense collectie. Die ontdekkingen wisselt Huelgas af met muziek van de groten : Josquin, Ockeghem, Busnois, Gombert, Manchicourt.

"Deze muziek zit vol melancholie. De melancholie van de verwachting die achter de horizon ligt." Vanuit dat gevoel, die diepgang en die klasse dirigeert ook Paui Van Nevel zijn ensemble in anderhalf uur meeslepende muziek. Zoals steeds helder gezongen, nooit warrig of monotoon (ja, polyfonie kan monotoon klinken), en vooral vol leven en mysterie. Het mysterie van het landschap. Het mysterie van het leven zelf, over alle eeuwen heen.

Mark Janssens 

Praktisch? 

'The Landscape of the Polyphonists' door het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel

Deutsche Harmonia Mundi (2 cd's) 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet