Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: All That Jazz

All That Jazz

Een zonovergoten Gent Jazz Festival 2018

jazz

zo 8 jul. - 21:44

Gent Jazz Festival 2018 (7 festivaldagen verspreid tussen 29 juni en 8 juli) lokte dit jaar niet minder dan 32.000 bezoekers naar de 13de-eeuwse abdijtuinen van De Bijloke. De opkomst ligt hiermee in dezelfde lijn als voorafgaande jaren, met piekmomenten op uitverkochte concertdagen met acts Melanie De Biasio (1 juli), Paolo Conte (6 juli) en The Roots (8 juli).

Niet enkel de artiesten op de Main Stage konden op veel bijval rekenen, ook de kleinere en uiterst gezellige Garden Stage liep vol bij elk concert van nieuwere talenten uit de scene. De stralende zon, met later op de avond telkens een zacht briesje, was een dagelijkse geliefde kompaan.

De grote namen bevestigden elke avond opnieuw waarom ze hun sterrenstatuut verdiend hadden en de jonge talenten verrasten en ontroerden. Staande ovaties waren er dan ook bij de vleet. De Belgische muziekgrond staat vruchtbaarder dan ooit, zo bewijst zeker de helft van de affiche. David Byrne legde op de eerste avond de lat meteen hoog met een show die van begin tot eind – zowel muzikaal als choreografisch – strak in elkaar zat. Talking Heads-klassiekers en nummers uit zijn recentste American Utopia wisselden elkaar moeiteloos af. Melanie De Biasio kreeg twee dagen later opnieuw de tent muisstil, een van haar specialiteiten. Koning der entertainers Tom Jones kreeg op 3 juli zelfs de grootste scepticus aan het dansen en verblufte met zijn nog steeds intacte stembereik. Het was lang stil rond topsaxofonist Chico Freeman, maar die schade haalde hij meer dan in op 5 juli. Op 6 juli zat het humeur goed en dat was niet enkel dankzij de overwinning van onze Duivels. Italiaanse maestro Paolo Conte deed ons vergeten dat hij al 81 jaar oud was en liet ons wegdromen op de tonen van “Via Con Me” en “Max”. Op 7 juli, hoogdag voor de jazz cats, passeerde de crème van de (Amerikaanse) jazzscene de revue met free jazzkoning Pharoah Sanders als afsluiter. Deze 8e juli moet nog tot een einde komen, maar met het beste van de hiphopscene op het podium, wordt deze topeditie hoe dan ook knallend afgesloten!

De highlights van Bertrand Flamang, festivaldirecteur

“Ik ben blij om vast te stellen dat mensen steeds meer naar ons komen om nieuwe bands te ontdekken, en ons niet enkel op de headliners beoordelen. Bovendien promoten we hiermee ook het groot talent dat in ons Belgenlandje zit. Voor mij zijn FUNDAMENT, David Byrne en Pharoah Sanders hoogtepunten. De twee eerste slagen erin een smaakvolle, creatieve enscenering op poten te zetten die de muziek enkel versterkt en niet als afleiding dient. FUNDAMENT was voor mij een van die extremen die misschien een paar mensen uit de tent doet lopen, maar hoofdzakelijk het publiek verbaasde en verrukte. Jazzgrondlegger Pharoah Sanders gaf dan weer een dwarsdoorsnede van zijn volledige oeuvre. Van extatische solomomenten tot een bijna gospelachtige afsluiter van de set. Je zou het nooit denken dat zo’n muziek mensen aan het dansen krijgt, maar het tegendeel was waar. Laat ik ook niet Too Noisy Fish, Ambrose Akinmusire, Dan Weiss Starebaby en Chico Freeman vergeten.”

Pentadox wint Jong Jazztalent 2018

Op 1 juli maakten Gent Jazz Festival en partner brouwerij Duvel-Moortgat de winnaars van Jong Jazztalent Gent 2018 bekend: Pentadox. Deze Belgische hedendaagse jazzband die bestaat uit Sylvain Debaisieux (tenorsaxofonist), Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums) mixt intuïtie met ratio. Voor hun project willen ze hun trio uitbreiden en artiesten in residentie uitnodigen. Onder andere trombonist George Lewis helpt hen hun muziekwoordenschat uitbreiden. Het budget van € 10.000 dat Jong Jazztalent Gent met zich meebrengt, is het perfecte duwtje in de rug.

Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen de SABAM Jazz Awards

Op 5 juli reikte Minister van Cultuur Sven Gatz de SABAM awards uit. De prijs voor Jong Talent en de bijhorende chèque van 5.000 euro ging naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. De award Gevestigde Waarde was voor saxofonist Robin Verheyen. Aan deze award is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Gent Jazz Festival ook tijdens jaar actief

De Bijloke is Gent Jazz Festivals natuurlijke biotoop en deze match made in heaven viert ondertussen al zijn 17de verjaardag. Op woensdag 20 februari 2019 nodigt Gent Jazz Festival de enige echte Joshua Redman uit in het Bijloke muziekcentrum. Redman stond op het podium met de groten zoals B.B. King, Herbie Hancock, Dianne Reeves en Quincy Jones. Helemaal uit Californië komt deze saxofoonkeizer nu ook ons ontroeren. Het Ben Sluijs Quartet opent, de perfecte gelegenheid om Belgisch jazztalent extra in de verf te zetten. Een eerste gooi naar wat een mooie traditie kan worden. Dit liefdesliedje is nog lang niet uitgezongen! 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet