Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

E/Motion. Mode in transitie

kunst & cultuur

do 9 sep. - 2:09

Ontwerp van het jonge label Botter

Wie?

E/Motion. Mode in transitie is de eerste tentoonstelling van het vernieuwde Mode Museum van Antwerpen dat heropende in het weekend van 4 en 5 september.


Wat?

E/Motion. Mode in transitie toont  de mode van de afgelopen dertig jaar en hoe die als een seismograaf  de maatschappelijke gebeurtenissen registreerde.

Gevat in één woord,  brengt deze tentoonstelling het verhaal van hoe een nooit eerder geziene globalisering en digitalisering de modewereld ingrijpend veranderde. Turbulente tijden wekken hevige emoties en reacties op, die modeontwerpers vertaalden in hun collecties.
Als in een spiegel toont de mode dat gebeurtenissen zoals de Golfoorlog, de hoge werkloosheid in het westen  en de slechte arbeidsomstandigheden in de zogenaamde lageloonlanden, de aanslagen van 9/11, de financiële en economische crisissen, de terreuraanslagen in Europa,  de migratiestromen, aids en recenter de coronapandemie, bewegingen als #MeToo en BLM, hun sporen nalaten in wat ontwerpers bedenken.

Nog gezwegen over de ecologische crisis die gevoelens van wanhoop, angst of een dansen-op-de-rand-van-de-vulkaan-onverschilligheid voeden. Dat de mode-industrie zelf meedraait in een systeem van verspilling, aangedreven door de fast fashion waarbij een kledingstuk volgende week alweer passé is en in de vuilbak belandt, doet grote ontwerpers oproepen tot vertraging en duurzaamheid.

Interessant is dat E/Motion ook de jongste generatie ontwerpers aan bod laat komen. Zij stellen zich niet meer tevreden met een slogan hier of daar op een kledingstuk. Nee, zij herdenken het hele proces, van concept, productie, reclame en distributie. Een mooi voorbeeld is het label Botter, van het ontwerpersduo met Caraïbisch-Nederlandse roots, Rushemy Botter en Lisa Herrebrugh. 20% van hun kledij wordt gemaakt van gerecycleerd plastic uit de oceean. Met de opbrengt van hun kledinglijn sponsoren zij hun ‘Coral Nursery’ op Curaçao, waarmee ze afstervend koraal proberen ter redden.


Waarom moet u dit zien?

E/Motion. Mode in transitie brengt de bezoeker in vervoering dankzij de grote diversiteit aan beeldmateriaal - kledij op poppen, video’s, foto’s, affiches en zelfs live performances  op gezette tijden, door kunstenaars Benjamin Abel Meirhaeghe en zelfs een levende mens in een vitrine.

Praktisch

E/Motion. Mode in transitie is nog tot 23 januari te bezoeken in het MoMu in Antwerpen.

Sara Debroey

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet