Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Enige Belgische violiste speelde al op openingsavond

klassieke muziek

di 30 apr. - 4:49

Op maandag 29 april 2019 is de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool begonnen. De enige Belgische violiste, de 25-jarige Sylvia Huang, speelde vanavond al in de eerste ronde. Voor de deelnemers - als ze ver raken, ten minste - is het wekenlang oefenen en performen op het hoogste niveau.
Sylvia Huang tijdens haar eerste ronde

Voor kijkers en luisteraars breekt een kleine maand puur genieten aan. Via VRT-radio, tv en online zit u op de eerste rij. De muzikale afvallingskoers eindigt op 25 mei.

Sylvia Huang is een van de 63 violisten die de eerste ronde ingaan, en ze is meteen ook de enige Belgische. Ze komt uit Henegouwen, is 25 en heeft een Chinese vader en een Belgische moeder, die respectievelijk viool en cello spelen.

Huang is een orkestvioliste; eerst kwam ze op haar achttiende  bij het Nationaal Orkest van België, waarmee ze in 2013 trouwens de pianisten van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidde. Daarna, op nauwelijks 20-jarige leeftijd, verhuisde ze naar het gerenommeerde Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, waar ze eerste viool speelt. Ze speelt ook in een strijkkwartet, het GoYa Quartet Amsterdam.

De gemiddelde deelnemer is vrouw en Aziatisch

Net als de andere kandidaten vertolkt Sylvia Huang in de eerste ronde een solosonate van Bach, een sonate voor viool en piano van Beethoven en een vingerbrekend capriccio van Paganini. Huang speelt op een Landolfi-viool, in bruikleen van het Concertgebouworkest. Koningin Mathilde, beschermvrouwe van de wedstrijd, woont haar uitvoering bij.

Opvallend: bij de 63 violisten die aan de start verschijnen, zijn er 43 vrouwen, twee derde dus. De helft van de deelnemers komt uit Zuid-Korea, Japan of China.

Er is ook een Nederlandse bij: Hawijch Elders. De eerste ronde loopt tot en met zaterdag 4 mei en is te volgen op onze website (audio). Dan worden de 24 halvefinalisten bekendgemaakt.

Bron: Kristien Bonneure via VRT NWS 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet