Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Ensemble Correspondances in Grands Motets van Michel-Richard de Lalande : hemels!

klassieke muziek

do 24 feb. - 5:23

Wie?

Het fantastische Ensemble Correspondances o.l.v. stichter en bezieler Sébastien Daucé is gespecialiseerd in het Franse barokrepertoire, met een voorliefde voor religieuze muziek. Recent brachten ze nog een schitterende cd uit rond het werk van Marc-Antoine Charpentier, Messe à quatre choeurs, Carnets de voyage d'Italie.

Wat?

Michel-Richard de Lalande was de belangrijkste en door Lodewijk XIV meest geliefde componist van religieuze muziek aan het hof van Versailles. Hij verkreeg als eerste de volledige leiding over het muziekleven aan de Chapelle Royale (voordien een gedeelde functie). De Lalande muntte uit in het componeren van grands motets, een geliefd Frans religieus genre op Latijnse tekst dat deel uitmaakte van de dagelijkse koninklijke mis. Het imponeerde door z'n grote bezetting van solisten, koor (of koren) en een orkest (strijkers en basso continuo, soms nog uitgebreid met blaasinstrumenten en pauken), en straalde grandeur uit (wat ook Lodewjk XIV ten goede kwam). 

Waarom moet je dit horen?

Alleen maar superlatieven voor deze opname. Alles is top en mooi in balans. De prachtige stemmen versterken mekaar en brengen je helemaal in vervoering. De composities zijn gevarieerd in bezetting, solo's wisselen af met samenzang en instrumentale tussenspelen, tempi contrasteren - je blijft geboeid luisteren. Deze muziek overdondert je, maar brengt ook rust. Werkelijk schitterend werk van de Lalande in een fenomenale uitvoering van Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé.

- Els Van Hoof

Praktisch?


Titel: Michel-Richard de Lalande - Grands Motets - Dies Irae - Miserere - Veni Creator

Uitvoerders: Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé

Label: Harmonia Mundi

Catalogusnummer: HMM-902625

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet