Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Eugène Ysaÿe: meer dan de uitvinder van het verplichte werk

blijf verwonderd!

za 25 mei - 5:00

Waarom is de Koningin Elisabethwedstrijd een van de meest mythische concours? Het plichtwerk, dat in afzondering wordt ingestudeerd, is de hoeksteen van deze prestigieuze muziekwedstrijd. Dat idee kwam van de Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe, een intimus van Koningin Elisabeth. Musicologe Marie Cornaz bestudeerde zijn briefwisseling en werpt een nieuw licht op de veelzijdigheid en de internationale uitstraling van Ysaÿe. Beluister op onze site een voorsmaakje van haar boek in 6 delen.
Eugène Ysaÿe: een veelzijdig vioolvirtuoos

Het is de grote Belgische violist Eugène Ysaÿe die het idee ontwikkelde van een internationale vioolwedstrijd met een uitgebreid repertoire en een nieuw hedendaags werk dat in afzondering moest worden ingestudeerd. Dat is nog steeds de kracht, identiteit en de mythe van de Koningin Elisabethwedstrijd.  Ook het idee van de Kapel Koningin Elisabeth als afzonderingsplek en als perfectioneringsinstituut is van Ysaÿe.  Eugène Ysaÿe stierf in 1931, nog voor de eerste wedstrijdsessie in 1937 van start ging. In 1951 werd de wedstrijd omgedoopt tot Koningin Elisabethwedstrijd.

portret van Koningin Elisabeth

portret van Koningin Elisabeth

Eugène Ysaÿe (1858–1931) was een vioolvirtuoos met een buitengewone carrière. Alleen al in Carnegie Hall gaf hij meer dan vijftig concerten.  Franck droeg zijn sonate aan hem op, hij creëerde het strijkkwartet van Debussy en vormde met Raoul Pugno een duo met hoogst originele recitalprogramma’s. Hij stichtte zelf een concertorganisatie ‘Société des Concerts Ysaÿe’ waarin hij nieuwe muziek creëerde of waarin Belgische premières klonken, o.m. van Rachmaninovs tweede pianoconcerto. Hij dirigeerde het orkest van zijn concertorganisatie, maar later ook het Cincinatti Symphony Orchestra. Hij was docent aan het conservatorium van Brussel en gaf privéles. Hij zou driehonderd studenten hebben gehad. Ook Yehudi Menuhin en Nathan Milstein kwamen bij de oude meester voorspelen.

6 facetten

Hieronder kan u doorklikken naar 6 verschillende facetten van Eugène Ysaÿe.

En in de videospeler bovenaan deze pagina kan u alvast deel 1 beluisteren (met ondertitels). Daarin gaat het over Ysaÿe als violist.

Marie Cornaz leunend op klavecimbel

Marie Cornaz leunend op klavecimbel

Marie Cornaz is musicologe en conservator van de muziekcollectie van de Koninklijke Bibliotheek van België. Ze bestudeerde o.m. de muziekcollectie van de Prinsen van Chimay en vond twee aria’s van Vivaldi in het archief van de familie Arenberg.  In 2008 schreef ze de catalogus n.a.v. een tentoonstelling over Eugène Ysaÿe. Nu bereidt ze een boek voor waarin ze een uitgebreid beeld schetst van Eugène Ysaÿe, aan de hand van de briefwisseling van de Fondation Ysaÿe in de Koninklijke Bibliotheek en van een honderdtal brieven uit de archieven van het Koninklijk paleis.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet