Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Pompidou

#FakeImages - hoe beelden ons misleiden

kunst & cultuur

do 11 feb. - 1:50

In #FakeImages heerst een fotografieverbod.

Wie?

De ouders van Arthur Langerman werden naar Auschwitz gedeporteerd vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. Zijn moeder keerde terug, zij het getraumatiseerd, maar zijn vader overleefde het niet. Al zijn hele leven verzamelt Arthur Langerman antisemitische beelden: om ze uit de markt te halen, maar ook om het antisemitisme te begrijpen. Veerle Vanden Daelen is adjunct-directeur en conservator bij Kazerne Dossin. Ze is de curator van de tentoonstelling #FakeImages. En Kazerne Dossin heeft sinds juni 2020 een nieuwe directeur: Tomas Baum.

Wat?

De tentoonstelling #FakeImages toont de geschiedenis van antisemitische beeldcultuur via een selectie beelden uit de collectie Langerman. De oorsprong van het antisemitisme wordt gesitueerd bij de verspreiding van het christendom en de islam in het Middellandse Zeegebied, maar #FakeImages focust op de periode vanaf het einde van de 19de eeuw tot 1945. Tegenover die evolutie van antisemitisme worden de mechanismes van propaganda, complottheorieën, stereotypering en framing blootgelegd en in verband gebracht met hedendaagse voorbeelden van racisme, homofobie of fake news.

Waarom moet u dit zien?

De Holocaust is het voorbeeld bij uitstek van de gruwel waartoe framing, stereotypering en vooroordelen, propaganda en satire kunnen leiden. In #FakeImages kaderen beelden van lang voor de Tweede Wereldoorlog en van ver buiten Duitsland het antisemitisme breder in de geschiedenis. Denk daarbij aan de bekende Dreyfusaffaire, maar ook aan de mythe van 'de ontheiliging van de hosties' of Belgische schoolboeken die antisemitisme bij de jeugd moesten aanwakkeren. Wie dacht dat dergelijke propaganda, framing of stereotypering verleden tijd was, kan in interactieve installaties zelf ontdekken welke hiaten of vooroordelen vandaag nog in zijn/haar geest zitten ingebakken.

Dat Kazerne Dossin middenin een pandemie kiest voor touchscreens en swipe-acties, lijkt nogal achterhaald. Toch getuigt het van veel moed om niet enkel kritisch te reflecteren op antisemitisme en hedendaagse vormen van discriminatie, maar ook dringende vragen te stellen en discussies met de toeschouwer aan te gaan rond diezelfde onderwerpen. Zeker in tijden waarin complottheorieën omtrent een ‘verzonnen virus’ of ‘gevaarlijke vaccinaties’ hevig woeden, is dat van groot belang.

Praktisch?

#FakeImages loopt in Kazerne Dossin in Mechelen tot 7 december 2021.

Lotte Bode

Beluister

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet