Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

FC Bergman zet een kudde schapen op het podium

kunst & cultuur

do 13 mei - 5:45

Eindelijk, bijna weer theater! Toneelhuis mocht gisteren al een testevenement organiseren. En het pakte groots uit – niet in aantal bezoekers – met de première van The sheep song, de nieuwe voorstelling van FC Bergman. Recensent Filip Tielens was erbij: “Schapen overal.”
The Sheep Song: de tragedie van de mens als fundamenteel veranderend wezen.

FC Bergman staat bekend om zijn exuberante decors. Bij Van den vos vervingen ze de parterre nog door een zwembad, en bij 300 el plaatsen ze een heel bos op de scène. Maar nu houden ze het meer ingetogen. “Over de hele breedte van de scene is er een grote loopband waar voortdurend een stroom van nieuwe beelden komt aanrollen.” Alhoewel meer ingetogen? Filip Tielens: “In het begin staat er een kudde echte schapen op scène!”

Het schaap staat dan ook centraal in The sheep song. Acteur Jonas Vermeulen hult zich voor de voorstelling in een schaapkostuum. “In het begin zie je hem apart naast alle andere échte schapen, alsof hij zich niet helemaal thuisvoelt in de kudde. Wat volgt kan je omschrijven als zijn queeste naar ontsnapping, bevrijding, zelfontplooiing: hij transformeert langzaamaan in een mens. Maar de vraag is: zal hij dan gelukkiger zijn? Of gaat dat in tegen zijn natuur?”

In de voorstellingen van FC Bergman staat meestal de spartelende mens centraal, maar hier is het een spartelend schaap.

— Filip Tielens

"Het schaap stapt op de loopband, en zo passeert hij langs allerlei tableaux vivants. Het is een soort kruisweg, veel beelden gaan over het lijden van de mens. Ecce homo: via de ogen van het schaap kijken wij mee naar het vreemde wezen genaamd mens."

The sheep song is – net als hun vorige voorstellingen – een volledig woordeloze voorstelling. Gitarist en banjospeler Frederik Leroux zorgt voor livemuziek. Filip Tielens: “Je kijkt je ogen uit naar wat er allemaal te zien is. Achteraf heb je er een stevige kluif aan om die verder te ontcijferen, terwijl je tijdens de voorstelling zelf lekker meedeint op deze melancholische trip.”

Beluister hier de recensie van Filip Tielens:

The sheep song van FC Bergman speelt vanavond nog als testevenement, maar dat is uitverkocht. Er zijn nieuwe speeldata in de Bourla op 22, 23 en 24 juni, daarvoor start de ticketverkoop op 14 mei. Alle info op toneelhuis.be.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet