Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Fotograaf Erwin Olaf legt eigen angst tijdens lockdown vast

kunst & cultuur

do 8 jul. - 7:27

De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf toont zijn nieuwe fotoreeks April Fool 2020 op het Antwerp Photo Festival. Aan het begin van de lockdown vorig jaar raakte de fotograaf meegesleurd in de angst en paniek. Hij besloot om die bange gevoelens op beeld vast te leggen. Daarin ensceneert Erwin Olaf zichzelf in een lege, grimmige wereld.
'April Fool 2020’ is een reeks cynische maar ook geestige zelfportretten in een stille, angstige stad.

Erwin Olaf is een van de grootste fotografen van Nederland. Hij wordt wereldwijd geprezen door musea en klanten als Vogue of Louis Vuitton. In zijn artistiek werk analyseert hij de samenleving en haar mensen. Dat levert geloofwaardige beelden op, vaak met een activistische of controversiële ondertoon.

De foto's van April Fool 2020 maakte de fotograaf net voor de absolute lockdown in Nederland, in Amsterdam. “Op een gegeven moment stond ik in de supermarkt in Amsterdam en werd ik bijna onder de voet gelopen”, vertelt Erwin Olaf. “Ik raakte enorm in paniek. Toen ben ik naar huis gegaan, en in mijn studio was iedereen zenuwachtig en verlamd. Ik dacht, als we nu niets doen, dan loopt het fout. ‘s Avonds kreeg ik dan het idee om dat gevoel te fotograferen.”

April Fool 2020 is een reeks cynische maar ook geestige zelfportretten in een stille, angstige stad. Daarin toont Olaf zichzelf als een bang soort harlekijn. Zijn gezicht is wit geschilderd en hij heeft een puntmuts op. “Die puntmuts staat voor onze algehele domheid, hoever we het laten komen op dit moment met onszelf en met de natuur. Dat witte gezicht drukt de blanco angst bij mezelf uit. De toeschouwer kijkt niet naar Erwin Olaf, maar naar die angstige man.”

Die emotie die ik nog nooit gevoeld had, die hele gekke, lege angst moést ik visualiseren.

De pandemie gaf Erwin Olaf de gelegenheid om na te denken over wat hij als kunstenaar nog wil realiseren. “Ik ben gaan beseffen dat ik eigenlijk alleen nog maar vrij werk wil maken, met af en toe nog een opdracht als die leuk is of me inspireert. Ik durf eindelijk het risico te nemen om volledig voor het kunstenaarschap te gaan.”

De tentoonstelling April Fool 2020 is te zien op het Antwerp Photo Festival 2021, nog tot 26 september in het Loodswezengebouw in Antwerpen.

De coronalockdown bleek een erg creatieve periode voor Erwin Olaf. Hij maakte ook een grotere fotoreeks, Im Wald. Die hangt nog tot 26 september in de Kunsthalle München.

Beluister hier het gesprek met Erwin Olaf in Espresso.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet