Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Frankenstein in de Munt: een indrukwekkende, hedendaagse opera gegroeid uit intens teamwerk

blijf verwonderd!

za 9 mrt. - 3:00

Componist Mark Grey, librettiste Julia Canosa, regisseur Alex Ollé, dirigent Bassem Akiki en een feilloos uitgekozen cast hebben allemaal een belangrijk aandeel in de totstandkoming van deze wereldpremière. Het verhaal aan de basis (van Mary Shelley) is welbekend bij een groot publiek en krijgt een nieuwe dimensie door de situering in een verre toekomst, in een nieuwe ijstijd. Er zijn flashbacks naar de tijd waarin het schepsel van Frankenstein het levenslicht zag, in 1816.
Topi Lehtipuu als The Creature in Frankenstein

Wat het sterkst tot uiting komt in de hertaling van het verhaal is hoe een maatschappij monsters kan creëren door uitsluiting, vervreemding en een gebrek aan liefdevolle empathie. De mensen van de toekomst (uit de ijstijd) proberen lessen te leren uit een overgeleverd verhaal van het verleden. "Wat is ons leven anders dan verhalen?" vraagt de wetenschapper Walton aan zijn ploeg. De enscenering is een technologisch hoogstandje van La Fura dels Baus met futuristische beelden en bevreemdende herinneringen aan een oude wereld. Componist Mark Grey is geen beeldenstormer maar een groot vakman die ons een partituur schenkt waarin veel verwijzingen zitten naar twintigste-eeuwse voorbeelden zoals Britten, Adams of Bernstein. Electro-akoestische effecten krijgen een belangrijk aandeel in deze opera en zorgen voor een verrijking van de partituur die -toegegeven- hier en daar wel wat langdradige momenten vertoont maar dat euvel geldt ook voor andere opera's uit het verleden. Over de solistencast, niks dan lof met onder andere een onvergetelijke Topi Lehtipuu als een intens en kwetsbaar wezen, een viriele en fantastische zanger/acteur Scott Hendricks als de Frankenstein die in een emotionele rollercoaster belandt, een grootmenselijke Walton die me meer dan eens aan captain Balstrode (Peter Grimes van Britten) deed denken en een totale overgave van Hendrickje Van Kerckhove in de rol van de onfortuinlijke Justine. Gaat u vooral zelf ook kijken en luisteren en lees iets over de productie op de website van de Munt, want goed voorbereid naar de opera gaan, betekent altijd meer genieten!

Via de audiospelers hieronder kan u luisteren naar 2 fragmenten. In het eerste fragment focust Sylvia op de nieuwe productie van De Munt. In het tweede fragment hebben we het over het verhaal en gaan we muzikaal even terug naar de film Mary Shelley's Frankenstein uit 1994.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet