Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Geert Buelens trekt vergeten maar belangrijke lessen uit 1972

kunst & cultuur

di 25 jan. - 0:01

Cover Wat we toen al wisten

Wie?

Geert Buelens (1971) is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde (Universiteit Utrecht), dichter, essayist en columnist. Hij is vooral bekend van zijn klepper De jaren zestig (2018) en waagt zich nu aan de klimaatcrisis met een cultuurhistorische benadering van de milieubeweging van 1972.

Wat?

In Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 duikt Geert Buelens de jaren '70 in. Hij beschrijft hoe het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome bruut brak met het idee van het optimistische vooruitgangsdenken en de immer groeiende economie. Aan de hand van politieke discussies, boeken, films en jeugdseries krijgen we een beeld van wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben en hoe we dat momentum uiteindelijk toch niet hebben benut.

Waarom moet u dit lezen?

In negen onderhoudende hoofdstukken beschrijft Buelens hoe de klimaatcrisis destijds prominent aanwezig was in onze samenleving. Kranten stonden bol met discussies over klimaatproblematiek, milieuorganisaties als Greenpeace schoten als paddenstoelen uit de grond en talloze filmregisseurs, televisiemakers en kunstenaars gingen aan de slag met de groene thema's van die tijd. Sterker nog, het milieu stond zelfs op de prioriteitenlijst van liberale politici en grote olie- en autobedrijven. We kunnen ons daar - na allerhande emissieschandalen en olierampen -  nog maar weinig bij voorstellen. Daarom is het des te fijner dat Buelens ons op een overtuigende manier helpt herinneren aan de manier waarom een sterk vervuilde wereld in 1972 leidde tot misschien wel hét momentum van de milieubeweging uit de geschiedenis. Hopelijk komt het nog eens terug. Wat we toen al wisten laat immers zien dat dat hard nodig is.

Praktisch?

Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 is verschenen bij Querido.

Beluister hier het interview met Geert Buelens over het boek in Pompidou.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet