Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

'George'

blijf verwonderd!

ma 11 nov. - 16:00

Klara vierde de 200ste verjaardag van schrijfster George Eliot op Nationale Vrouwendag, samen met filosoof Tinneke Beeckman, historica Kaat Wils en Greet Van Thienen. Wie was deze 19de eeuwse intellectueel, die in haar leven en romans de grenzen verkende? George Eliot of Marian Evans schreef romans vol begrip voor het menselijk gestuntel. Zijn de existentiële vragen die ze in haar verhalen gooide, nog van toepassing op ons, 21ste eeuwers?
George Eliot

George Eliot of Mary Anne Evans (22/11/1819 – 22/12/1880) leefde openlijk samen met een getrouwde man, sprak behalve Frans en Duits ook Latijn, Grieks en Hebreeuws; ze vertaalde de Ethica van Spinoza; en was redacteur van het huisblad van de Philosophical Radicals voor ze op haar 40ste romans begon te schrijven: o.m. Daniel Deronda, The Mill on the Floss en Middlemarch. Boeken waarin ze via haar personages onderzocht hoe we een goed leven kunnen leiden zonder God. De mensen in haar boeken vergissen zich, spiegelen zichzelf iets voor, weten niet wat hun motiveert, en botsen zacht of onzacht tegen de werkelijkheid aan. Net zoals wij 150 jaar later.  

 “Als we het hele menselijke leven scherp zouden kunnen zien en horen, zou het zijn of we het gras konden horen groeien en het hartje van de eekhoorn horen kloppen, en zouden we sterven van het gebrul aan de andere kant van de stilte. In werkelijkheid lopen de snelsten van ons rond met een dikke laag domheid als isolatie.” schreef Eliot in Middlemarch (1871)

Enkele Eliot-fans : Virginia Woolf, Charles Darwin, Queen Victoria, Henry James, en Julian Barnes, Zadie Smith.

Virginia Woolf : “Als we ons alles wat George Eliot aandurfde en bereikte voor de geest halen, hoe ze alle obstakels als sekse en conventie, omzette in meer kennis en meer vrijheid, moeten we alle mogelijke laurier- en rozenkransen op haar graf leggen.”

Waarom zouden we haar boeken nu nog moeten lezen? Misschien omdat de kracht van empathie en verbeelding, vermengd met humor en intelligentie, van alle tijden is.   ‘Er is ongetwijfeld een oude Griek die heeft opgemerkt dat achter het grote masker en de spreektrompet zich altijd onze eigen armzalige oogjes bevinden, die turen als altijd, en onze schuchtere lippen, die wij bezorgd min of meer in bedwang houden.’ (Middlemarch)

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet