Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Glansrijke doortocht van John Williams in Berlijn

klassieke muziek

vr 18 feb. - 8:41

Respect en genegenheid tussen componist John Williams en de Berliner Philharmoniker

Wie? 

De Amerikaanse filmcomponist John Williams - die op 8 februari zijn 90ste verjaardag vierde - dirigeerde eind vorig jaar voor het eerst de Berliner Philharmoniker in een reeks uitverkochte concerten in de Philharmonie van Berlijn. 

Wat?

Na het succes van The Vienna Concert, stond een vervolg met een ander toporkest als de Berliner in de sterren geschreven. Veel van het bekende repertoire zoals dat van Harry Potter, Indiana Jones of Star Wars passeert hier opnieuw de revue, maar wordt aangevuld met filmmuziek uit o.a. Close Encounters of the Third Kind of Far and Away. En dan zijn er ook nog enkele minder bekende pareltjes zoals de openingstrack Olympic Fanfare and Theme, die John Williams schreef in opdracht van het Los Angeles Olympic Organising Committee voor de zomerspelen van 1984; of de meeslepende Elegy voor cello en orkest, die Williams componeerde ter nagedachtenis van de kleine Alexandra en Daniel die omkwamen bij een tragisch ongeval.   

 

Waarom?

Omdat het een feest is om deze rijk georkestreerde muziek zo gloedvol en in alle glorie te horen spelen door de Berliner Philharmoniker. Het wederzijdse respect en de genegenheid tussen componist en orkest straalt er vanaf bij deze opname. Speciaal voor de gelegenheid trouwens liet de trompetsectie Amerikaanse trompetten aanrukken om een helderdere klank te verkrijgen. Niet zonder impact, want je hoort dat er aan de sound en balans in het orkest de nodige zorg is besteed. Ook het radarwerk van de Berliner draait als vanouds weer onberispelijk, waarbij de meticuleuze timing opvalt. Zonder twijfel zullen deze memorabele concertavonden bij menig Berlijnse concertgangers nog lang in het geheugen gegrift staan. Goed dus dat we daar via deze nieuwe uitgave toch nog deel van kunnen uitmaken. 

 

- Vincent Goris

 

Praktisch

Titel: The Berlin Concert
Uitvoerder: Bruno Delepelaire (cello); Berliner Philharmoniker o.l.v. John Williams
Label: DG
Catalogusnummer: 4862003

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet