Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Griekse tragedies komen tot leven in visueel spektakel

kunst & cultuur

ma 21 jun. - 0:23

Regisseur Ivo Van Hove en het Internationaal Theater Amsterdam brengen de Griekse verhalen opnieuw tot leven in de spectaculaire theatervoorstelling ‘Age of Rage’. Filip Tielens is onder de indruk van deze visuele krachttoer.
'Age of Rage' is een lekkere marathon van de Griekse verhalen die we allemaal kennen

In een theatermarathon van vier uur balt Ivo Van Hove zeven Griekse tragedies samen. 'Age of Rage' vertelt een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Deze voorstelling sluit aan bij eerdere grootschalige maatschappelijke producties als 'Romeinse tragedies' en 'Kings of war'. Dit keer is de geschiedenis van de Trojaanse oorlog en de koninklijke Atridenfamilie het vertrekpunt. Ifigeneia in Aulis, Trojaanse Vrouwen, Hekabe, Agamemnon, Elektra en Orestes worden gemonteerd tot een doorlopend verhaal. 'Age of Rage' laat de mechanismen, onontkoombaarheid en uitzichtloosheid zien van een cirkel van geweld.

Filip Tielens: “Het is een lekkere marathon van de Griekse verhalen die we allemaal kennen. Die beginnen bij de Trojaanse oorlog, het schaken van Helena en de keten van bloed, geweld en oorlog die daaruit voortvloeit.” Twee jaar geleden liet Van Hove zich al inspireren door de Griekse tragedies voor zijn tweeluik ‘Elektra Orestes’. ‘Age of Rage’ bouwt daarop verder, want ook nu is Wim Vandekeybus choreograaf en is er een modderwereld als decor.

De voorstelling is visueel prachtig. Dansscènes verbeelden het geweld en de woede, er is een videowall, vuur, rook en regen... De offering van Ifigeneia wordt bijvoorbeeld zeer mooi verbeeld. Filip Tielens: “Haar lichaam wordt in de lucht gehesen naar de goden. Op de videowall zien we haar daarna dansen door de wolken. Dat is een heel poëtisch moment waarbij al die media mooi samenkomen.”

“Maar op andere moment ziet het er toch wat potsierlijk uit. Er zijn heel veel special effects, liters nepbloed die opspuiten, de danssequenties die wat illustratief worden, … De makers registreren het ritueel zodat we die woede ook lichamelijk voelen, maar daardoor wordt alles al een beetje ingevuld voor ons. Ik was vooral technisch vol bewondering aan het kijken, maar ik bleef toch wat onbewogen.”

Filip Tielens is wel vol lof over de twee Vlaamse actrices Chris Nietvelt en Hélène Devos.
 

Het is een kruising tussen een hardrockconcert, Game of Thrones en het Songfestival.

— Filip Tielens

'Age of Rage' is een samenwerking tussen het ITA-ensemble, Holland Festival, Bl!ndman en La Vilette. De voorstelling is nog enkele dagen te zien op het Holland Festival in Amsterdam. In oktober speelt 'Age of Rage' ook in De Singel in Antwerpen.

Herbeluister hieronder de recensie van Filip Tielens in Espresso.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet