Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Harlem Shuffle - een stijlbreuk in het werk van Colson Whitehead

kunst & cultuur

vr 24 sep. - 1:10

De nieuwe Colson Whitehead leest lekker weg

Wie?

De Afro-Amerikaanse schrijver Colson Whitehead sleepte met zijn twee vorige boeken telkens een Pulitzer Prize in de wacht. Daarin schreef hij over belangrijke, maatschappelijke thema's. De ondergrondse spoorweg was een geslaagde aanklacht tegen slavernij. De jongens van Nickel ging over geïnstitutionaliseerd racisme in een opvangtehuis voor zwarte jongens.

Wat?

Harlem Shuffle speelt zich af tussen 1959 en 1964 in New York. Dan verwacht je een boek over de burgerrechtenbeweging, maar dat is het niet. Het draait om Raymond Carney, een doodgewone zwarte man die zich ver van politiek houdt. Het enige wat hij wil is geld verdienen en een beter leven opbouwen. Carney is de zoon van een crimineel, maar wil het tegendeel van zijn vader worden. Hij bouwt een winkel in vintage meubelen uit. Maar langs de achteringang komen foute types binnen. Want al gauw ontdekt Carney, die zo graag een nette jongen wil zijn, dat nette jongens het niet ver schoppen. Als je er een belangrijk maatschappelijk thema op zou willen plakken, dan is dat klasse: hoe er ook binnen de zwarte gemeenschap klasseverschillen zijn. 

Waarom moet u dit lezen?

Wie het werk van Whitehead al kent, mag zich aan een stijlbreuk verwachten. Harlem Shuffle is veel luchtiger van toon dan zijn andere werk. Het is leuk geschreven, er zit behoorlijk wat humor in en het personage komt heel erg tot leven. Colson Whitehead is ondertussen al bezig aan de sequel, die zich in de jaren '70 zal afspelen. 

Praktisch?

Harlem Shuffle van Colson Whitehead is uit bij Atlas Contact

Herbeluister hieronder de bijdrage van Catherine Vuylsteke over Harlem Shuffle in Pompidou

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet