Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Helmut Newton: pervers of vernieuwend?

kunst & cultuur

ma 12 okt. - 9:38

De Duitse modefotograaf Helmut Newton veranderde de modefotografie met zijn portretten van naakte vrouwen. De provocatieve fotograaf overleed in 2004, maar dankzij de nieuwe documentaire ‘Helmut Newton: The bad and the beautiful’ is hij weer even springlevend.
Newton stierf op 84-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Helmut Newton is voor de één een voyeur en seksist. Voor de ander de schepper van een vrije en vernieuwende stijl van fotografie. Fotografe Marleen Daniëls: ‘De stijl van Newton is vooral provocerend.’ Hij startte als persfotograaf, maar ging zich later specialiseren in de modefotografie. Newton staat voornamelijk bekend om zijn zwart-witbeelden van naakte vrouwen. 

Zijn werken hebben een grote invloed gehad op de modefotografie. Ook vandaag is dat nog steeds merkbaar. Daniëls: ‘Newton zijn fotografie is het begin van de verhalende modefotografie. Hij wil steeds verhalen vertellen met zijn beelden. Er mag al eens een model de vuilzakken buitenzetten.’ Daarnaast stapte hij weg van de kille studio’s en trok hij de straat op met zijn modellen.

Foto van gebraden kip met daarnaast een hand met dure juwelen om de pols.

Foto van gebraden kip met daarnaast een hand met dure juwelen om de pols.

Maar zijn werk gaat ook verder dan enkel naakte vrouwen. Zo zit er vaak een element van humor en verdoken maatschappijkritiek in zijn foto’s. Hij durft zaken in vraag te stellen en probeert de maatschappij een spiegel voor te houden. Daniëls haalt als voorbeeld een foto van een gebraden kip met daarnaast een arm met Bulgari juwelen aan. 

Newton groeide op in Duitsland aan de vooravond van het naziregime. Daniëls ziet daar een grote link met zijn werk: ‘Hij zegt dat de verheerlijking van het lichaam zoals hij de dames in de wereld plaatst een connotatie heeft met de propagandastijl van Nazi-Duitsland.’ Hij haalde vooral inspiratie bij Leni Riefenstahl die haar modellen op een monumentale manier afbeeldt. Newton bewonderde haar manier van belichten, haar gebruik van schaduwen en bepaalde van de poses die haar modellen aannamen.

Foto van een naakt model in de bek van een krokodil.

Foto van een naakt model in de bek van een krokodil.

Anno 2020 zitten we met een andere mentaliteit dan in de jaren ‘60 en ‘70. Foto’s van naakte vrouwen in provocerende posities, kan dit wel nog ? Daniëls: ‘Het is een heel moeilijke discussie, zeker omdat hij zo vernieuwend was voor zijn tijd. Sommige beelden zijn wel ongepast en gaan wat te ver. Maar hij wil sterke vrouwen laten zien. Ze zijn wel naakt, maar niet bloot vind ik altijd. Hij verheerlijkt het lichaam van de vrouw. Sommigen zullen zeggen dat het vrouwonvriendelijk is, maar hij wil een verhaal vertellen. Hij wil meer laten zien dat enkel schoonheid.’ Daniëls besluit dat het een sympathieke documentaire is waarin duidelijk wordt dat hij geen man is die de vrouw enkel als lustobject wil tonen.

Beluister hieronder het gesprek met Marleen Daniëls over Helmut Newton.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet