Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Herbeluister Klara Live: Huelgas viert 50 jaar

klassieke muziek

di 7 sep. - 10:23

Een halve eeuw gulzig oude muziek verkennen: weinig ensembles kunnen dit feit evenaren! Het Huelgas Ensemble werd opgericht in 1971 door Paul Van Nevel en viert zijn jubileum met een schitterende polyfonische caleidoscoop. Op zaterdag 16 oktober werd het Huelgas Ensemble bijgestaan door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra en door Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel
Dirigent Paul Van Nevel

Het Huelgas Ensemble ontleent zijn naam aan het prachtige Monasterio de las Huelgas, een koninklijke Abdij van Las Huelgas, in de buurt van Burgos. Ze wordt bewoond door (nu nog) 30 cisterci├źnzerzusters (slotzusters uit hogere kringen – ‘prinsessen’) en is gewijd aan Maria. Niet alleen het klooster is een prachtige plaats om te vertoeven, maar er wordt ook de prachtige Las Huelgas codex bewaard. In de Corpus Mensurabilis Musicae kan je deze codex consulteren en zie je meteen dat de bundel bestaat uit religieuze muziek: misdelen, tropen, sequentiae, conducti en motetten uit de 13de (en begin 14de) eeuw.

Het is onder andere dit repertoire dat het befaamde Huelgas Ensemble gedurende 50 jaar op de affiche zette. Daarnaast voerde de groep ook meer recente muziek uit, vooral 16de-eeuwse muziek. Dit jaar bestaat het Ensemble 50 jaar. En dat werd gevierd, samen met het Nederlands Kamerkoor en met Anima Eterna. Peter Dijkstra, Jos van Immerseel en Paul van Nevel zijn dan ook erg goede vrienden. Ze bezetten Bozar met een 30-tal muzikanten en brachten isoritmische muziek uit de 14de eeuw, muziek van de jarige Josquin, van de Manchicourt en Claude Le Jeune, maar ook van Dietrich Buxtehude en Olivier Messiaen. Nicole Van Opstal presenteerde deze onvergetelijke avond.

Herbeluister het concert:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet