Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

Herbeluister Pompidou 1 december 2020

kunst & cultuur

vr 27 nov. - 5:10

De aandacht voor kunst en muziek in het onderwijs slinkt. Bezorgde leerkrachten proberen een kentering op gang te brengen. Hoe belangrijk is het om jongeren cultuur aan te reiken op school? Chantal Pattyn vraagt het aan leerkracht Jos Maes, docent Eef Thoen en Frederik Styns, intendant van Symfonieorkest Vlaanderen.
Moet er meer kunst aangeboden worden op school?

Hoe komen jongeren vandaag in contact met cultuur? Lange tijd was het een vanzelfsprekend onderdeel van hun schoolloopbaan. Maar daar komen stilaan barsten in. Over de plaats die kunst en cultuur nog toegemeten krijgt in de nieuwe eindtermen van het middelbaar onderwijs, heerst grote ongerustheid. 

Jos Maes, een ervaren leerkracht muzische vakken, hield drie jaar gelden al een pleidooi voor meer kunsteducatie op school in het boek 'De leraar die de wolken meet', verschenen bij Lannoo.

Maar is de situatie wel zo dramatisch als ze lijkt? We vragen het aan Eef Thoen, docent plastische opvoeding en project kunstvakken aan de Arteveldehogeschool èn betrokken bij het opstellen van de nieuwe eindtermen rond cultuur.

En hoe kunnen culturele instellingen zelf hun steentje bijdragen? Dat horen we van Frederik Styns, intendant van Symfonieorkest Vlaanderen dat tal van concerten voor jongeren creëert.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet