Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Pompidou

Herbeluister Pompidou 30 november 2020

kunst & cultuur

vr 27 nov. - 4:56

Hoe groot is het draagvlak voor cultuur in Vlaanderen? En hoe kan de cultuurwereld inspelen op een veranderende samenleving? Chantal Pattyn vraagt het aan cultuursociologe Jessy Siongers, en gaat ook te rade bij Joost Fonteyne van het Klarafestival, Leen Laconte van OKO en Barbara Delft van De Federatie.
Lopen de concertzalen na de coronapandemie opnieuw vol?

De cultuurwereld gaat door moeilijke tijden door de coronapandemie. Maar dat zijn niet de enige zorgen in de culturele instellingen. De gemiddelde cultuurparticipant vergrijst. Een deel van de bevolking gaat nooit naar musea, theatervoorstellingen of concerten en heeft daar ook geen interesse in. Zal de samenleving over 20 jaar nog willen investeren in cultuur?

Chantal Pattyn bekijkt het met sociologe Jessy Siongers, coördinator van het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (UGent - VUB). Dat centrum onderzoekt sinds 2003 om de vijf jaar het cultuurbezoek van de gemiddelde Vlaming, en daar vallen wel wat trends uit af te leiden.

Daaruit blijkt onder andere dat de Vlaming massaal het eigen creatief talent ontwikkelt. Nog nooit werd er zoveel tekenles gevolgd, in koren gezongen of theater gemaakt. Barbara Delft, stafmedewerker van De Federatie, verklaart het succes van de amateurkunsten

Maar de veranderende samenleving en de digitalisering hebben een stevige impact op de cultuurparticipatie. Dat zijn ferme uitdagingen voor het Klarafestival, dat klassieke muziek wil verankeren in een stedelijke en diverse omgeving. Algemeen directeur Joost Fonteyne vertelt hoe hij dat aanpakt.

Hoe de culturele instellingen tegen die situatie aankijken, horen we van Leen Laconte, directeur van het Overleg Kunstenorganisaties.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet