Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Pompidou

Herbeluister Pompidou op de Biënnale van Venetië

blijf verwonderd!

wo 13 apr. - 2:30

De Biënnale van Venetië is één van de belangrijkste evenementen voor hedendaagse kunst ter wereld. Tijdens de openingsdagen strijkt Pompidou neer in het Belgisch paviljoen.
Herbeluister Pompidou op de Biënnale van Venetië

We hebben er wat langer op moeten wachten dan gebruikelijk. Door de wereldwijde coronapandemie schoof de 59ste editie van de Biënnale van Venetië een jaartje op. Maar nu is het eindelijk zover. Pompidou maakt je naar goede gewoonte wegwijs in het aanbod, met twee uitzendingen vanuit het Belgisch paviljoen, gepresenteerd door Chantal Pattyn.

Het Belgisch paviljoen wordt dit jaar ingevuld door curator Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs, op uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap. Ze presenteren er nieuw videowerk van Alÿs, waarin zijn fascinatie voor kinderspelen centraal staat.

Ook de buurlanden schuiven aan tafel. Jesscia Gysel vertelt meer over het werk van melanie bonajo, die Nederland vertegenwoordigt met een onderzoek naar intimiteit. Tina Gillen creëert een geschilderde installatie in het paviljoen van Luxemburg.

Ondanks de oorlog is ook Oekraïne aanwezig in Venetië, met een aangrijpende tentoonstelling georganiseerd door het Pinchuk Art Centre in Kiev. Een gesprek met artistiek leider Björn Geldhof.

Beluister hier de gesprekken met Francis Alÿs, Hilde Teerlinck, Jessica Gysel, Tina Gillen en Björn Geldhof.

Centraal op de Biënnale staat een internationale groepstentoonstelling, ondergebracht in het Arsenale (de voormalige Venetiaanse scheepswerven) en het stadspark Giardini. Onder de titel The Milk of Dreams brengt de Italiaanse curator Cecilia Alemani maar liefst 213 kunstenaars uit 58 landen samen. Kathleen Weyts (hoofdredacteur van het kunstmagazine HART) en Dirk Snauwaert (directeur van kunstencentrum Wiels) leggen hun impressies samen.

In de stad zijn er gedurende de Biënnale tal van tentoonstellingen, waarop o.a. de Belgische kunstenaars David Claerbout en Koen Vanmechelen present tekenen. En Barbara De Coninck zag de tentoonstelling van Marlene Dumas in Palazzo Grassi.

Tijdens de Biënnale sijpelt ook de rijke geschiedenis van Venetië naar boven. Tore Tom Denys komt met zijn ensemble Dionysos Now! naar de Santa Maria dei Miracoli. Ze wijden een concert aan de Vlaamse polyfonist Adriaen Willaert, die in de 16de eeuw vanuit de San Marco-basiliek een beslissende wending gaf aan het Europese muziekleven.

Beluister hier de gesprekken met Kathleen Weyts, Dirk Snauwaert, Barbara De Coninck, David Claerbout, Koen Vanmechelen en Tore Tom Denys.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet